Hypochondrisch? Zet een fijn muziekje op

'Het zit gewoon tussen de oren': dat is zo'n tekst die niemand wil horen van zijn of haar dokter. Maar wanneer de patiënt lijdt aan hypochondrie, kan de huisarts weinig anders zeggen.

Hypochonders denken voortdurend dat ze wat mankeren - dat ze een tumor hebben of een hartziekte of huidkanker. En dus staan ze elke week bij hun huisarts op de stoep. Eén tot vijf procent van de Nederlanders lijdt eraan.

Bang
Manon (24) is een van die mensen. Ze is altijd vreselijk bang dat ze doodgaat. Iedere dag gaat ze naakt voor de spiegel staan om zichzelf helemaal te controleren. Vooral haar hart.

Opgenomen
Het begon op haar achttiende, toen ze als tandartsassistente aan de slag ging. Manon werd negen maanden opgenomen zonder dat iemand wist wat er met haar aan de hand was. Pas twee jaar geleden kreeg ze uiteindelijk de diagnose hypochondrie.

Ontstress-tip
Valerio neemt Manon mee naar een medisch centrum om een filmpje te maken van haar hart. Op de site van Mens en gezondheid wordt als ontstress-tip voor hypochonders gegeven, dat ze eens in een lekkere stoel moeten gaan zitten om naar een ontspannend muziekje te luisteren. Punk, gabber of hardcore zijn uit den boze.

Juiste muzieksoort
Muziek die wél schijnt te werken:

  • Bach - Air
  • Händel - Water Music
  • Adam F - Circles
  • Charlie Parker - Summertime
  • Muddy Waters - I feel like going home

Reageren