Ilse over The Voice: "Als ik geen emotie voel, draai ik me niet om"

Ilse DeLange debuteert vrijdag op tv als jurylid en coach in The Voice of Holland. Ali B, Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis houden de andere drie draaistoelen warm. Gaat de zangeres winnen met haar team?

Televizier sprak met Ilse DeLange over haar nieuwe baan als The Voice of Holland-jurylid en coach.

Heb je er zin in?

"Ik vind het ongelooflijk leuk, tien keer leuker dan ik dacht. De Blind Auditions zijn inmiddels opgenomen, mijn team is
compleet! Ik heb het idee dat ik mijn ervaring kan inzetten om anderen te helpen met de stappen in hun carrière. Net als de andere drie coaches heb ik het vak met vallen en opstaan geleerd.

We kunnen de kandidaten allemaal iets bijbrengen wat ze beter maakt, zeker de beginners. Ik weet nog goed dat ik zelf aan het begin stond en mijn eigen weg moest vinden. Toen zou ik het heel fijn hebben gevonden als iemand me wijzer had kunnen maken. Ik ben blij dat ik het nu voor anderen kan doen.”

Zijn er dingen waar je bij het jureren speciaal op let?

"Ik ga puur op de emotie. Iemand kan nog zo acrobatisch zingen, spatzuiver en technisch helemaal perfect, maar als ik geen emotie voel, draai ik me niet om. Iemand is voor mij een goeie zanger als hij me weet te roeren, als ik het in mijn hart voel. Of als ik een goeie energie voel, als ik er blij van word.”

Heb je zelf vroeger veel talentenjachten afgelopen?

"Ja, ik heb op menig oplegger in dorpjes staan zingen. Soms met succes, soms ook niet. Ik heb er in elk geval veel van geleerd. Je leert met kritiek om te gaan, je leert veel andere mensen kennen van wie je wat opsteekt of die je inspireren.

Bij de Blind Auditions zul je zien dat sommigen die niet doorgaan nogal van slag zijn. Anderen gaan weg met opgeheven hoofd: ze hebben een prachtige ervaring gehad, veel geleerd. Dat herken ik wel.”

Hoe ga je het als coach doen?

"Eerst wil ik mijn team beter leren kennen. Er zijn heel jonge mensen bij en kandidaten met veel ervaring die het nog niet
is gelukt om door te breken. Wat zijn hun talenten en hoe kunnen we die gebruiken?

Ik wil liedjes met ze schrijven en ze leren zo dicht mogelijk bij zichzelf te blijven. Dat is mijn uitdaging: de eigenheid en identiteit van de kandidaten bewaken en krachtig naar voren laten komen.”

Ga je winnen?

"Er zitten overduidelijke talenten in mijn team, ik heb er echt een paar knoeperds bij. Maar dat geldt niet alleen voor mij, bij de andere coaches zitten ze ook. We zullen er samen alles aan doen om de kandi­daten verder te brengen en alles uit
ze te halen wat erin zit. Als het lukt, is dat onze winst.”

Meer over: