In Therapie is terug

24 Juli 2011 06:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Vorig jaar was In therapie een groot succes: de afleveringen trokken bijna een half miljoen kijkers. Het is dan ook een bijzondere serie: zes weken lang hebben vijf patiënten een vaste dag, waarop ze therapeut Jonathan spreken. En wij mogen onbeschaamd meekijken en -luisteren met de vorderingen. De nieuwe serie, met een nieuwe therapeut, begint deze week. Een introductie van de hoofdrolspelers.

In therapie is gebaseerd op het Israëlische Be tipul. De afleveringen van die serie zijn bewerkt tot het Amerikaanse In treatment en dát is weer vertaald naar de Nederlandse situatie. Schrijfster Marion Pauw is verantwoordelijk voor de bewerking en het script. Alain de Levita deed vorig seizoen de regie alleen; voor de tweede serie krijgt hij steun van collega Antoinette Beumer. Zij regisseert de verhaallijnen van Olivier en zijn ouders en Marit. Het seizoen bestaat net als vorig jaar uit 30 afleveringen.

Maandag: Paul (45)
In den beginne was er therapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig (foto)). Hij zit na een schorsing nu zélf verplicht op de bank bij Jonathan Franke (Peter Blok). Tijdens de sessies wordt steeds duidelijker wat er is gebeurd in het leven van Paul en hoe hij de draad weer kan oppakken. In de eerste aflevering worden de losse eindjes van de vorige serie eindelijk aan elkaar geknoopt. Paul is zes maandagen lang wekelijks te volgen tijdens zijn sessies bij Jonathan.

Dinsdag: Sascha (23)
Op dinsdag zit Jamie Grant als Sascha op de bank bij Jonathan. Sascha heeft van kinds af aan een groot verantwoordelijkheidsgevoel en staat zeer zelfstandig in het leven. Het is voor haar dan ook moeilijk te accepteren dat ze kanker heeft. Ze gaat daarin zó ver, dat ze haar ziekte geheim houdt en hulp en behandeling weigert. Langzamerhand leert Sascha voor het eerst in haar leven afhankelijk van anderen te zijn.

Woensdag: Olivier (12)
Daan Stoevelaar kruipt elke woensdagavond in de huid van Olivier. Vader Simon (Jaap Spijkers) en moeder Juliette (Anneke Blok) zijn onlangs gescheiden, maar ze ruziën onverminderd door. Olivier is daarvan de dupe. Hij is te dik, wordt gepest op school en kan ’s nachts niet meer slapen. Vader Simon wil dat Olivier wat harder wordt, moeder Juliette is juist overbezorgd. Jonathan leert Daan duidelijk te maken wat er werkelijk in hem omgaat en wat híj wil.

Donderdag: Wouter (64)
De donderdag is voor Jeroen Krabbé in de rol van Wouter. Deze directeur van een groot chemieconcern voelt op zakelijk gebied de grond langzaam onder zijn voeten wegzakken. Bovendien krijgt hij last van onverwerkte trauma’s uit zijn verleden, die moeten worden aangepakt. Dan komt ook nog zijn dochter Nathalie terug uit India met een verwarrende onthulling. Bij Jonathan moet Wouter leren accepteren dat hij over een heleboel dingen in het leven nu eenmaal geen controle heeft.

Vrijdag: Marit (41)
Vlak voor het weekend bezoekt Monic Hendrickx als succesvolle advocate Marit elke week haar therapeut. Lang geleden was Marit al eens bij Jonathan in therapie. Ze heeft destijds een moeilijke beslissing moeten nemen onder invloed van Jonathan, die niet uitpakte zoals ze allebei hadden gehoopt. Marit komt nu verhaal halen bij haar therapeut. Bovendien spelen er nog wat persoonlijke dingen in haar leven. Haar glanzende carrière geeft Marit uiteindelijk niet genoeg voldoening en ze loopt vast. Ze mist iets wat haar leven werkelijk zin geeft.

Paul vs. Jonathan
Volgens ‘nieuwe therapeut Jonathan’ Peter Blok is hij heel anders dan de ‘oude’. „Paul was veel ijdeler. Jonathan ziet zichzelf als hulpmiddel voor zijn patiënten om hun probleem op te lossen. Hij wil ze laten inzien wat er mis is en wat er moet gebeuren. Succes hangt dus af van hun bereidwilligheid. Paul dacht dat hij iedereen beter kon maken. En van Paul zagen we vorig seizoen ook vrij veel privédingen; dat is bij Jonathan anders.”

Bijrollen
Naast de acht hoofdrolspelers zijn er ook kleinere rollen. Zo speelt Edwin de Vries de vader van Aron uit seizoen één, Joop Keesmaat is te zien als voorzitter van de commissie die Paul heeft geschorst, en Elsie de Brauw is even terug als Mira, Pauls vorige therapeut. Eva Marie de Waal is te zien als Wouters dochter Nathalie en Eva Duijvestein speelt Lizzy, een oude liefde van Paul, die toevallig ook bij Jonathan in therapie is.

Social media
Eén van de dingen die In therapie nóg unieker maken, is de rol van Hyves, Twitter en Facebook. Alle karakters (dus niet de acteurs) zijn hierop te volgen. Met de In therapie-app voor de mobiele telefoon gaat het gluren nog verder: hier kunt u in de telefoon van de therapeut kijken, zijn voicemails afl uisteren en in zijn internetgeschiedenis snuffelen. Op www.intherapie.tv staat het laatste nieuws over de serie.

Meer over