Interview: Aad Ouborg (Topmanager Gezocht)

Doorzettingsvermogen, ambitie en creativiteit: dat wil ondernemer Aad Ouborg (52) zien in BNN’s Topmanager Gezocht, de afvalrace voor management-talent.

Nog zes kandidaten in de race. Heb je een voorkeur?
„Ik probeer geen voorkeur te krijgen door zo min mogelijk contact te hebben met de kandidaten. Ik laat me leiden door de resultaten en de dingen die ik zie en ervaar tijdens de meetings in de boardroom aan het eind van elke afl evering. Van mijn adviseurs krijg ik ook veel informatie.”

Hoe belangrijk zijn de meetings? 
„Kandidaten krijgen in de boardroom een spiegel voorgehouden. We evalueren en analyseren met elkaar. Hierdoor wordt duidelijk waarom iemand een bepaalde keuze heeft gemaakt en waarom dat wel of niet goed is. Soms komen kandidaten ter plekke op ideeën die wellicht beter waren geweest. Iedereen wordt afgerekend op zijn prestaties en vaardigheden.” 

Is het programma gescript? 
„Alles is natuurlijk. Tijdens een meeting gebeurt er van alles waar je ter plekke op moet inspelen. Wat ik doe, doe ik uit mezelf. Je ziet mij zoals ik als ondernemer ben: streng en zakelijk.”

Wat was de leukste opdracht? 
„Toch wel de laatste in afl evering acht. Daarin komen alle facetten van het ondernemerschap samen. Het thema is ‘ondernemen is entertainen’. Ik wil er niet te veel over verklappen, maar de deelnemers moeten een zo hoog mogelijke omzet creëren.”

En vanavond? 
„De kandidaten hebben er al een loodzware dag op zitten. Dan sta ik voor de deur met een nieuwe opdracht. In Breda is een festival met zo’n 80.000 bezoekers. De opdracht is om zo veel mogelijk ontbijtjes te verkopen. Dat betekent inkopen, bereiden én bezorgen. Stress is een belangrijke factor, maar ook timemanagement, logistiek, inkoop, verkoop en samenwerking. Een goede test voor het ‘echte’ ondernemerschap.”

Wie valt er door de mand?
„Door spanning en vermoeidheid lopen de emoties deze week hoog op. Er werden gekke keuzes gemaakt, maar ik heb ook een team gezien met een fantastische planning. Deze opdracht was voor mij een goede test om te zien wie kan presteren onder grote druk. Natuurlijk vertrekt er iemand uit het verliezende team. Kijk vanavond zelf maar wie dat is.”

Reageren