Interview | Achmed Akkabi uit Moordvrouw

Misschien kent u hem nog van ‘Het huis Anubis’ of als Rachid in de Albert Heijn-reclames. Achmed Akkabi vindt dat hij volwassener is geworden, en dat toont hij in ‘Moordvrouw’.

Bram is de grapjas van het stel.
„Hij is inderdaad een wijsneus, komt altijd met een grapje tussendoor. De focus ligt in Moordvrouw vooral op Wendy van Dijk en Thijs Römer, waardoor ik alle ruimte krijg voor mijn personage. Ik houd van improviseren, dus veel dingen die ik doe of zeg, stonden niet in het script. En dan maar hopen dat het er niet in de montage wordt uitgesneden. Maar het wordt best vaak gebruikt.”

Waarom ben je hiervoor gevraagd?
„Wendy en Erland Galjaard (baas van RTL 4) hadden moeite met iemand te vinden voor mijn rol. Erland liet toen een lijstje met namen aan zijn dochters zien; zij vonden al die acteurs niets en kwamen met mijn naam. Erland heeft toen Rabat bekeken om te zien hoe het publiek op mij reageerde. Toen was de rol voor mij.”

En waarom wilde jij meedoen?
„De laatste serie die ik heb gedaan was Het Huis Anubis - alweer vijf jaar geleden - en dat was voor kinderen. Ik heb in de tussentijd de Toneel Academie gedaan, heb nog wat films gedraaid en geloof dat ik nu volwassener en rustiger speel. Ik kreeg de kans dit te laten zien in een serie. Ik kan niet wachten tot we het tweede seizoen draaien.”

Vond je dat je naar school moest?
„Ik heb nooit een toneelschool gedaan. Ik had hier en daar wel lessen gevolgd, maar had het zo druk met acteren dat een opleiding er niet van kwam. Als ik wil blijven acteren, moet ik ook de tijd nemen om mezelf te scholen, om verdieping te zoeken. Je moet er dan maar op vertrouwen dat je na die schooltijd weer werk krijgt. Gelukkig ben ik nu weer in beeld.”

Moordvrouw speelt zich af in Friesland. Is daar echt zo veel misdaad?
„Ik dacht van tevoren ook: wat gebeurt er nou in Friesland? Nou, genoeg. Ik heb meegelopen met de Friese politie en toen merkte ik dat er zo veel gebeurt waar we niets van afweten. Je hoort in het nieuws niet zo veel over Friesland, maar er is veel aan de gang.” Heeft de politie je nog getraind? „We kregen schietles en konden op de set vragen stellen aan politiemannen. Hoe draag je je wapen, hoe ga je een gebouw binnen waar een vuurwapengevaarlijke crimineel zit, hoe dek je je partner? Het moet kloppen. Ik hoorde laatst twee agenten zeggen: hè, hè, eindelijk een politieserie die klopt.”

Dit interview verscheen eerder in Televizier 10 / 2012

Reageren