Interview | André van Duin

18 december 2011 00:01 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

© ANP Kippa

Wat weet André van Duin precies van zijn eigen carrière? 10 pittige quizvragen voor de levende legende

1 - Wat gaf de KRO als antwoord, toen je als 15-jarige een open sollicitatie naar deze omroep verstuurde?
„Vanwege uw leeftijd lijkt het ons niet dat u hier geschikt voor bent, zoiets?”
Televizier: Wij begrijpen uw ambitie niet.
,,Oh ja, da’s waar. Ineens schiet het me weer te binnen. In de brief stond: ‘Wij begrijpen uw ambitie om conferencier te worden niet helemaal.’ Tegenwoordig kijkt niemand er meer van op als een 15-jarige meedoet aan een talentenjacht, maar in die tijd moest een jongen van die leeftijd vooral een instrument bespelen.”

2 - Hoe heette je allereerste eigen televisieprogramma?  
„Een avondje tv met André. Dat is toevallig een makkelijke, want ik kreeg onlangs foto’s opgestuurd van Beeld & Geluid van alle typetjes die ik toen deed (vanaf februari is in Beeld & Geluid een overzichtstentoonstelling van André’s werk te zien). Van de eerste aflevering kan ik me niet veel meer herinneren, maar ongetwijfeld stierf ik vooraf duizend doden.”

3. - Hoe heette je allereerste eigen stripalbum?
„Showboot vol heisa. De Rotterdamse tekenaar Fred ­Julsing kwam met het idee. Hij deed alles zelf, dus ik hoefde er alleen mijn naam aan te verbinden. Er is uiteindelijk maar één album verschenen, want het was niet zo’n heel groot succes. Dat móet een kwestie van verkeerde pr zijn geweest, want aan mij kan het natuurlijk niet hebben gelegen, haha! Tekenaar Toon van Driel heeft later ook nog veel stripalbums van mij gemaakt.”

4 - Wanneer werd de allereerste aflevering van Wie Ben Ik uitgezonden?
,,1985? Het heeft in elk geval 10 jaar gedraaid.”
Televizier: 4 september 1989
,,Ik ben niet zo goed in jaartallen. Eigenlijk was Wie Ben Ik? een heel simpel programma. Tegenwoordig moet alles zo druk mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar De Jongens Tegen De Meisjes en Ik Hou Van Holland. Wij zaten gewoon met drie mensen achter een bureautje en hadden de grootste lol met elkaar. Het móest niet leuk zijn, maar het wás echt leuk. Ron (Brandsteder) en ik waren allebei bloedfanatiek en we probeerden elkaar ook echt vliegen af te vangen. Tijdens Wie Ben Ik? is de nauwe samenwerking met hem ontstaan.”

5 - Wat is je best bekeken theatersketch op YouTube.com?
,„Ik denk ‘De trouwzaal’ of ‘Broodje kaas’?”
Televizier: Van Duin & Van Dusschoten ‘Op school’
,„Met dat soort filmpjes werkt het heel anders dan met herhalingen op tv. Daarvan zeggen mensen vaak: ‘Die kennen we al’. Oude sketches worden daarentegen nog vaak bewust opgezocht, ondanks het feit dat mensen al exact weten wat ik zeg of doe. Het zijn een soort liedjes geworden die je oneindig vaak kunt afspelen. Dat heb je niet vaak met humor.”

6 - Noem de verjaardagen van Corrie van Gorp en Ron Brandsteder.
,,Ron is in elk geval jarig wanneer het mooi weer is. We vieren het nooit, omdat we dan meestal al vakantie hebben. En ­wanneer is Corrie jarig? Ongeveer een maand later.’’
Televizier: Ron is op 19 mei jarig. Corrie viert haar geboortedag op 30 juni.   
,,Ik zal de orchideeën alvast in huis halen, want dan hoef ik tegen die tijd niet meer over cadeaus na te denken. Wist je dat orchideeën van alle bloemen het langst blijven staan? Heb ik met dit fleurige feitje een bonuspunt verdiend? Niet? Wat een meedogenloze quiz is dit!”

7 - Hoe werden Penney de Jager, Mieke Telkamp en Anita Meyer genoemd in de ‘Dik Voormekaar Show’?
„Annie Temeijer weet ik nog wel. Eigenlijk bedachten we voor zo’n beetje iedereen een andere naam. Penney de Jager werd Penney te Mager en Mieke Telkamp zal dan wel Mie ­Ketelkamp zijn? Zie je: ik vind het wiel gewoon opnieuw uit. Ik heb geen idee of zij hun bijnamen leuk vonden. Ik heb nooit boze mensen aan de telefoon gehad. We deden het ook niet om ze te beledigen. Mijn humor is vrij mild en ach, Ome Joop kun je nooit iets kwalijk nemen, toch?”

8 - Jouw twee grote komische helden zijn Stan Laurel & Oliver Hardy. Wie werd er ouder: de Dikke of de Dunne?
„De Dunne, alweer een hele tijd geleden. Tijdens een vakantie in Amerika heb ik nog zijn graf bezocht en ook de flat waarin hij woonde. Fans mochten die van binnen bekijken.”

9 - Waaruit bestaat een pizza volgens jouw ‘Pizzalied’?
„‘Een pizza is een ronde schijf, met kaas en veel tomaten. De onderkant is van karton, maar dat heeft niemand in de gaten’ Pizzalied is één van mijn drie nummer-éénhits, en wordt nog behoorlijk vaak gedraaid. De derde keeper van Ajax heet Jeroen Verhoeven. Hij is een nogal uit de kluiten gewassen doelman. Elke keer als hij een uittrap doet, schijnen ze in het stadion nog altijd ‘hooooo pizza!’ te roepen, gevolgd door ‘lalalalaa…’.”

10 - Over wie maak jij grappen die hij van niemand anders zou accepteren?
„Over Ron? Ja logisch, want hij begrijpt ze niet. Ik vrees nu al de dag dat die Lange ze tegen me gaat gebruiken.”

De score van André? 6 van de 10 vragen goed!

Meer over