Interview: Angela Groothuizen

Angela Groothuizen heeft een nieuwe uitdaging gevonden: S.O.S. verbouwing. In dit realityprogrammma van RTL 4 helpt ze mensen die (soms letterlijk) in de put zitten omdat het opknappen van hun huis een puinhoop is geworden.

Door Leks van der Horst.

Wat is precies de bedoeling?

"We helpen mensen die ten einde raad zijn omdat de verbouwing van hun huis de mist is ingegaan. Ze zijn aan een klus begonnen en hebben veel tegenslag gehad. Nu is het geld op en zitten ze met de brokken."

Hoe ga je het aanpakken?

"Bob Sikkes van Bouwval gezocht kijkt als deskundige eerst wat er bouwtechnisch allemaal loos is. Dan is het mijn taak om te bemiddelen en iedereen weer op de rails te zetten zodat ze verder kunnen."

"Als er een conflict is met een aannemer of een klusjesman probeer ik hem over te halen om het werk af te maken. En anders zorgen we voor materialen of stuur ik ons professionele klusteam erop af. Die jongens zijn geweldig, die maken alles in een hoog tempo perfect in orde."

Is het voor jou als presentatrice een leuke klus?

"Het is heel dankbaar. Als we de eerste keer langskomen, zie je allemaal treurige gezichten. Daarna gaan we ze helpen en zie je de stress met de dag meer van die mensen afglijden."

Hoe kun je dit soort ellende voorkomen?

"Door niet te licht te denken over een verbouwing. Er komt altijd meer bij kijken dan je denkt en er doen zich altijd onvoorziene dingen voor. Het is vakwerk, je kunt niet alles zelf. Je kunt wel ergens goedkoop een keuken vandaan halen, maar die zetten jij en ik niet in elkaar. Daar heb je een vakman voor nodig. Veel mensen realiseren zich dat niet. Ze denken: oh, dat doe ik wel eventjes zelf. Met alle gevolgen vandien."

Steek je zelf bij het klussen je handen uit de mouwen?

"Nee, daar zijn anderen beter in, ik ga niemand voor de voeten lopen. Maar ik kom uit een familie van bouwvakkers, dus ik heb er wel kijk op. En als het nodig is, help ik een handje met andere dingen. Ik heb net nog een keuken staan schoonmaken met de geluidsman."

Lijkt S.O.S. verbouwing een beetje op De uitdaging?

"Nee, die twee programma's kun je volstrekt niet met elkaar vergelijken. De uitdaging was een enorme onderneming met vier camerateams waaraan heel veel voorbereidend werk voorafging. Bovendien had het meer lagen, er was altijd ook een sociaal probleem aan verbonden."

"Dan gingen we bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum verbouwen en hadden we een gesprek met een van de bewoners om de buurt te laten zien dat het heus niet allemaal criminelen zijn. S.O.S. verbouwing is veel kleinschaliger en simpeler. We hebben maar één camerateam en er is weinig tijd om het voor te bereiden."

"We leven in andere tijden, dat kun je goed merken. Toen kon je nog werken met grote budgetten en mocht zo'n programma een uur of langer duren. Tegenwoordig moet het allemaal veel sneller, het is veel meer hapsnapwerk."

Reageren