Interview Bert Maalderink

In Televizier lees je het het verhaal achter de commentatoren van Studio sport. Een bijzondere plaats binnen NOS Studio Sport is weggegelegd voor verslaggever Bert Maalderink. Als vaste Oranje volger doet hij dagelijks verslag van de belevenissen van het Nederlands elftal. Televizier sprak met Bert.

"Ik volg de trainingen, interview spelers en bezoek persconferenties", zegt Bert. Vooral die laatste tv-fragmenten zijn de moeite waard, want hij legt geregeld de bondscoach het vuur na aan de schenen.

Alles oranje
"De voorbereiding op het EK is op 20 mei begonnen en elke dag maak ik een reportage over wat er in het Oranje-kamp gebeurt." Vooral tussen de wedstrijddagen door is Maalderink niet bij het Nederlands elftal weg te sláán. Tijd om andere wedstrijden te volgen is er niet.

Leuke invalshoek
"Het is soms best lastig om een leuke invalshoek te verzinnen. Tijdens het vorige EK in Portugal had Dick Advocaat een aantal besloten trainingen belegd. Ik had mij toen met mijn team in een huisje verschanst dat daar vlakbij net gebouwd was. Dat huisje kreeg een eigen verhaal. Het stond in de verkoop, makelaars leidden mensen rond, er was veel aanloop. Zelfs oranje fans gingen op zoek naar mij in dat huisje. Grappig, want het had verder helemaal niets met het voetbal te maken. Tja, je moet wat als er geen hommeles in de tent is."

Kat-en-muis-spel
Gelukkig voor Maalderink is het zelden stil rond Oranje. Zo klaagde Van Basten twee jaar geleden tegen de pers over het lage rendement van Van Nistelrooij zonder eerst met de speler zélf te hebben gesproken. „Vreemd, want Van Basten heeft zijn zaken goed voor elkaar. Dankzij perschef Kees Jansma die sessies met de bondscoach houdt waardoor deze goed voorbereid aan de persconferenties verschijnt. Van Basten is heel ad rem. Het is soms een kat-en-muis-spel.”

Oranje kampioen?
Het EK betekent drukke tijden voor de mensen van Studio Sport. Hopen dat Nederland het tot aan de finale op 29 juni volhoudt. Maalderink: "Wordt Oranje uitgeschakeld, dan ga ik ook weg. Laten we hopen dat het niet nodig is."

Reageren