Interview | Cobie van Zegen (Het zesde zintuig - plaats delict)

In 2010 won Cobie van Zegen Het zesde zintuig en nu maakt ze deel uit van het vaste paragnostenteam dat elke week onopgeloste zaken aanpakt.

Sinds wanneer ben je paragnost?
„Al van kinds af aan weet ik dat ik bepaalde capaciteiten heb die anderen niet hebben. Het zit bij ons in de familie. Mijn vader had het, een tante, een oom, mijn zus. Een familiekwaal eigenlijk. De één noemt me paragnost, de ander helderziende. Ik zie mezelf als een doorgeefluik. Gelukkig kan ik mijn gave uitzetten, behalve ’s nachts. Dan heb ik er geen zeggenschap over en wil ik nog weleens lastiggevallen worden.”

Klinkt eng …
„Dat hoor ik heel vaak, maar dat is het echt niet. Al begrijp ik die reactie wel. Mijn dochter heeft ook bijzondere gaven. Ze heeft vooruitziende blikken en regelmatig bewegen er spontaan dingen. Zoals laatst toen ze haar kast moest opruimen en alle kledinghangers heftig heen en weer gingen. Ze vindt het zelf naar en wil er niets van weten. Een ‘gekke’ moeder is voor haar al meer dan genoeg.”

Leer jij ook van Het zesde zintuig?
„Oefening baart kunst. In vergelijking met mijn overwinning in 2010 en nu, bijna twee jaar verder, heb ik een enorme vlucht genomen. Ik durf nu vooral veel meer te zeggen. Voorheen dacht ik bij veel dingen dat het niet relevant was; nu gooi ik alles eruit. Laatst had ik twee dames in de praktijk die met een foto kwamen van een man in pak. Een directeurstype. Ik kreeg iets door over rare schoenen. ‘Vroeger’ zou ik daar niets over gezegd hebben, nu wel. Bleek dat die man altijd op Crocs liep. Voor hen was die opmerking over de schoenen heel erg belangrijk.”

Wat is je heftigste ervaring?
„Zonder twijfel de verkrachting van en moord op een meisje van zeven in de buurt van Assen. Door haar buurman nota bene. Ik stond erbij en keek ernaar. Vreselijk. De angst op het gezicht van dat meisje, die sadistische man. Alle pijn en ellende maakte ik van dichtbij mee. Heel heftig om mee te maken.”

Wat zien we vanavond?
„Het gaat om een mysterieuze vermissing van een man. Er doen veel geruchten de ronde over wat er gebeurd zou kunnen zijn, maar wat is waar? De nabestaanden lijden vreselijk onder die onzekerheid en hebben onze hulp ingeroepen. Samen met paragnosten Tessa en Peter ga ik aan de slag. Wat we hebben ontdekt, kun je vanavond zelf zien.”

Reageren