Interview: Dilan Yurdakul (Aysen) over GTST

Meerdijk heeft er twee nieuwe inwoners bij: de Turkse zusjes Aysen en Nuran Baydar, gespeeld door Dilan Yurdakul (20) en Toprak Yalçiner (24). We spraken Dilan.

Dilan (foto links) heeft al wel wat teruggezien van de opnames, maar gaat haar eerste aflevering samen met haar familie kijken. „Een bijzondere avond. Natuurlijk vanwege mijn eerste tv-momenten, maar ook omdat mijn nichtje die dag te horen krijgt of ze in verwachting is van een jongen of een meisje. En mijn oom is ook nog eens jarig.”

Dilan speelt Aysen, de jongste van de twee zussen
„Ik ga aan de slag als rechercheur en word een collega van Jack. Mijn zus gaat als kapster aan de slag in de beautysalon. Natuurlijk maken we het nodige mee, maar daar ga ik nog niets over verklappen!” Dilan is pas 20, maar heeft al veel ervaring, met name op toneel. „Ik ben van huis uit theatermaker. Speel zelf veel, maar schrijf ook. Goede tijden is mijn eerste camerading voor een langere periode.

Hiervoor had ik een kleine rol in de telefilm De hoer en het meisje. De benadering van acteren is anders. Op toneel heb je vaak meer tijd om een personage op te bouwen en in te kleuren. Je kunt nog lichte nuances aanbrengen tijdens je spel; op tv niet. De camera staat recht op je gezicht, waardoor je ook alles ziet. Enerzijds is tv dus dichterbij, maar tegelijkertijd zit het publiek verder weg.”

Tegenpolen
Na vanavond zal Dilan een stuk bekender zijn. Hoe gaat ze daarmee om? „Ik heb al wat ervaringen gehoord bij GTST. Zo worden sommige collega’s vaak gezien als hun personage. Ik heb geen idee hoe dat voor mij zal zijn, dus ik laat het maar gewoon gebeuren. Ik ben er wel op voorbereid dat iedereen een mening over me zal hebben.”

Kende Dilan haar tv-zusje Toprak al?
„Nee, maar onze ouders bleken elkaar wel te kennen. Zo gaat dat bij de Turkse gemeenschap in Amsterdam. In de serie is Nuran een onzeker meisje en is mijn personage veel krachtiger. Als Aysen iets wil, gaat ze ervoor. Absolute tegenpolen, heel fijn om te spelen. In de real world zijn Toprak en ik ook erg verschillend.”

Naast haar fulltimebaan bij GTST studeert Dilan ook Europese studies en Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam én werkt ze als sportinstructeur. Hoe houdt ze dat vol?
„Best zwaar, maar met een goede nachtrust red ik het wel. Tussen de opnames door kan ik leren of opdrachten doen. Gelukkig heb ik één van de twee studies bijna afgerond dat scheelt ook weer.”.

Meer over: