Interview: Dragan Bakema en Elise Schaap

Hart tegen hard is een echte vrouwenserie waarbij gezwijmeld mag worden. Televizier sprak met de hoofdrolspelers.

In de nieuwe romantische Net 5misdaadserie van Will ‘Gooische vrouwen’ Koopman voelen een misdaadjournaliste en een rechercheur van de Amsterdamse politie zich sterk tot elkaar aangetrokken. Maar de liefde tussen Ava Berense en Thomas de Zwaan is vanwege hun tegengestelde belangen vrijwel onmogelijk. De grote vraag is of ze elkaar ooit gaan krijgen. Volgens Will Koopman wordt Hart tegen hard een serie zoals we nooit eerder zagen in Nederland. Elise Schaap en Dragan Bakema spelen de hoofdrollen; bij rollen zijn weggelegd voor o.a. Barry Atsma, Huub Stapel en Loes Luca.

 

Dragan Bakema

Wat voor type is Thomas?
„Hij is een introverte man die zijn vak ontzettend serieus neemt. Daardoor ontbreekt er privé het een en ander. Hij heeft geen lekker gezin bij wie hij thuis kan komen, maar hij is ook geen 28 meer, dus hij wil wel een vrouw. En misschien ook kinderen, maar daar hebben we het in de serie verder niet over.”

Mag je af en toe schieten?
„Nee, ik heb in de hele serie nog niet geschoten en maar twee keer iemand geslagen. Daar is de serie niet op geschreven; het is heel luchtig. De actie en elektriciteit ontstaat als Ava en ik bij elkaar in de buurt komen.”

Je speelt meestal zware rollen in serieuze fi lms. Waarom heb je gekozen voor Hart tegen hard?
„Vier maanden van mijn leven de lichtheid opzoeken in een televisieserie leek me weleens lekker. Meestal speel ik in topzware fi lms. Ik vind het heerlijk om in drama te duiken, maar het is ook de kunst om af en toe dat drama juist níet op te zoeken.”

Hoe komt het dat je altijd van die zware kost doet?
„Daar werd ik altijd voor gecast, en daar ben ik waarschijnlijk goed in, anders krijg je de baan niet. Vroeger, op de vooropleiding, had ik al de bijnaam ‘Drama Bakema’, dus het is altijd zo geweest. Andere jongens hadden de komedie aan hun broek hangen, ik niet.”

Moest je ergens in de leer om een rechercheur te spelen?
„Ik heb met rechercheur en schrijver Simon de Waal gesproken. Hij vertelde dat hij onbewust altijd aan het scannen is. Daar klaagt z’n vrouw af en toe over. Criminelen schijnen ook veel te scannen, dus die twee beroepsgroepen herkennen elkaar meteen.”

Wordt het een vrouwenserie?
„Ja, ik kan me voorstellen dat vrouwen het lekkerder vinden om naar te kijken dan mannen. Want Ava is de echte hoofdrolspeelster. Zij is de man altijd voor, zij maakt de snedige opmerkingen op het eind en zij loopt altijd bij mij weg. Ik ben die man die niet veel zegt, omdat ik emotioneel op slot zit. Maar daar gaan we niet heel diep op in; het is geen In therapie.”

Hou je er rekening mee dat je een nieuw sekssymbool kan zijn na deze serie?
„Dat word ik niet. Wat is een sekssymbool? Laten we het daar eens over hebben. Ik vind mezelf helemaal prima, maar als ik m’n shirt uitdoe, heb ik geen blokjesbuik zoals Chris Zegers. Dat is ook niet de focus geweest in mijn leven.”

 

Elise Schaap

Kun je vertellen wat voor type Ava is?
„Ze is een ambitieuze misdaadjournaliste die honderd procent voor haar werk leeft. Ava is ad rem, heeft vaak het laatste woord en kent weinig angsten. Maar ze is ook iemand die zich moeilijk kwetsbaar kan opstellen en haar grootste frustratie is dat ze zich niet kan binden.”

Hoe ben je aan deze, ongetwijfeld gewilde rol gekomen?
„Ik heb al auditie gedaan in december en hoorde daarna vrij snel dat ik de rol had. Vervolgens zag ik aardig wat mannelijke tegenspelers de revue passeren. Tijdens audities weet je vaak meteen: ‘dit is het’ of ‘dit is het absoluut niet’. Met Dragan zat het vrijwel meteen goed.”

Hoe essentieel is de chemie tussen jou en Dragan voor de serie?
„Die is allesbepalend. Mijn rol staat of valt met een goede tegenspeler. Ik zie in Dragan mijn perfecte sparringpartner. Hij is een ontzettend goede acteur en ook een leuk mens.”

Hart tegen hard wordt omschreven als een romantische misdaadserie. Is-ie vergelijkbaar met een andere reeks?
„Het valt misschien in hetzelfde genre als Moonlighting, een bekende Amerikaanse serie uit de jaren tachtig met Bruce Willis en Cybill Shepherd. Maar vergeleken met Hart tegen hard is die serie volledig ‘over the top’ en heel erg Amerikaans. Als voorbereiding heb ik wel een paar afleveringen bekeken om te zien hoe zij precies als duo optreden.”

De serie is geschreven door Will Koopman, bekend van Gooische vrouwen. Kende je Will en de Gooische vrouwen al?
„Ik kende Will niet persoonlijk, maar ze is een van de voornaamste redenen geweest waarom ik ‘ja’ tegen dit project heb gezegd. Gooische vrouwen vind ik echt een geslaagde serie. ”

Je hebt ter voorbereiding met misdaadjournalist John van den Heuvel gesproken. Heeft hij je iets nuttigs kunnen vertellen?
„Door dat gesprek realiseerde ik me hoe spannend en gevaarlijk het beroep misdaadverslaggeving wel niet is. Zijn huis en zijn auto zijn allebei beveiligd; dan moet je een heel grote drang hebben om dat vak te kunnen uitoefenen. Hij benadrukte vooral hoe belangrijk het is om onafhankelijk te blijven en elke suggestie van belangenverstrengeling te vermijden. Dat laatste is voornamelijk belangrijk voor mijn personage en een heel goede reden waarom Ava waarschijnlijk nooit iets met Thomas zou kunnen beginnen.”

Reageren