Interview: Eddy over zijn Robinson-avontuur

Vanavond om 20.30 uur barst Expeditie Robinson 2009 in alle hevigheid los. Deze reeks wordt gepresenteerd door Evi Hanssen en Eddy Zoëy. Hiermee treedt hij in de voetsporen van de vorig jaar verongelukte Ernst-Paul Hässelbach. "Het zal voor de kijker best even wennen zijn."

Een nieuw televisieseizoen, een nieuwe Expeditie Robinson. Dat is sinds de eerste reeks in 2000 (toen nog bij Net 5 te zien) altijd zo geweest. Ook dit jaar kan de kijker zich weer verheugen op een nieuwe 'survival of the fittest'. Maar dit seizoen is er één groot verschil. Eddy Zoëy vervangt namelijk de vorig jaar overleden Ernst-Paul Hässelbach.

Hoe was het om in de voetsporen te treden van de man die Robinson groot gemaakt heeft?

Eddy: "Ernst-Paul was altijd nauw bij Expeditie Robinson betrokken, dus in het begin was het best onwennig, ook omdat de makers elkaar hadden beloofd dat ze het niet steeds over Ernst-Paul zouden hebben. Daardoor hing er soms best een geforceerde sfeer, maar toen heeft Evi heel handig een avond georganiseerd waar we het alleen máár over hem mochten hebben."

En dat was de oplossing?

"Ja. We hebben er zelfs nog een barbecue achteraan gegooid waar we alles aten wat Ernst-Paul ook altijd at. Daar ging het natuurlijk helemaal niet om, maar door al die verhalen leerde ik de persoon die Ernst-Paul was ook beter kennen. Ik heb hem namelijk persoonlijk nooit gekend."

Maar je keek wel altijd naar dit programma. Dat kan je het gevoel geven dat zo iemand toch een bekende van je is.

"Klopt. Daarom denk ik dat het vooral voor de kijker best wennen zal zijn. Die realiseren zich straks dat bij ieder shot waar ik sta, daar anders Ernst-Paul had gestaan."

"Toch hoop ik dat mensen daar op den duur aan wennen. Het zou erg jammer zijn voor de beleving van het programma als die beelden je steeds doen terugdenken aan wat er met Ernst-Paul is gebeurd."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/108851/a2551ee4ba2f077056f98a975a029012/article_flash

Deze editie draait in eerste instantie alleen om vrouwen. Wij begrepen dat het vooroordeel maar weer eens is bevestigd...

"Weet je wat het is? Vrouwen doen onderling heel anders tegen elkaar. In het begin nog de schijn ophouden over je mindere kanten - zoals dat gebeurde toen er wel mannen bij waren - is gewoon niet aan de orde. Nu is iedereen vrijwel meteen zichzelf."

"En die irritaties... Tja, een deelneemster (een professionele hockeyster, red.) was daar heel eerlijk over. Ik zei eens tegen haar: 'Jij hebt altijd veel vrouwen om je heen'. Toen zei zij: 'Ja, maar ik kan weggaan wanneer ik wil'. En dat kan daar niet, dus dat is het verschil."

Vaak zijn het vooral bepaalde karakters die erg botsen

"Dat is natuurlijk wel zo, maar zet maar eens een groep vriendinnen samen op zo'n eiland. Wedden dat die elkaar binnen de kortste keren ook de tent uitvechten?"

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/108862/c74f74d5c298ef6ebd23b2cf5217b81c/article_flash

Hoe zit het nou met die baard van je?

"Oh, dat was je al opgevallen? Ik vond het wel een stoer idee om tijdens de opnames die baard te laten staan. Dat ging goed tot de uitvoerend producent halverwege langskwam en vond dat zo'n baard kijkers zou kunnen afschrikken. Dat snapte ik ergens ook wel, dus toen ging hij er dus af. Al heb ik hem vanaf dat moment trouwens weer opnieuw laten groeien."

En dat mocht?

"Zolang het niet te gek werd wel. Het past ook wel een beetje bij de sfeer van het programma, vind ik."

Dus we kunnen eigenlijk stellen dat, als de baard er eenmaal af is, we halverwege het programma zijn?

"Ha ha, precies! Maar geloof me, iedereen - niet alleen de deelnemers - laten hun baard staan. Je zit daar niet in een vijf sterren-resort. En een fatsoenlijke spiegel heb ik ook niet gezien; jezelf scheren in die hitte is gewoon klote. Het is dus logisch dat je na verloop van tijd denkt: 'Laat maar'."

Reageren