Interview | Eddy Zoëy over De Weddingcrasher

In het door hemzelf bedachte programma De weddingcrasher valt Eddy Zoëy sinds een paar weken onaangekondigd binnen bij de meest diverse Nederlandse bruiloften.

De Weddingcrasher stond vorig tv-seizoen al op de planning, maar werd toen uitgesteld. Vertel eens.
„We zouden in het najaar met de opnames beginnen, maar in die periode trouwen mensen veel minder. Ik heb bij RTL aangekaart dat we meer tijd nodig hadden en dat kwam hun eigenlijk ook wel goed uit, want het enige tijdslot dat ze voor ons hadden, was tegenover The Voice of Holland geweest. Dat wilden we niet. Ik ben heel blij dat het uitgesteld is. Er is nu een soort trend: het barst van de trouwprogramma’s. Daar vallen we vol in.”

Jullie zijn toegelaten op twintig bruiloften. Bij hoe veel trouwerijen werd jullie de deur gewezen?
„Bij één op de drie. Dat vond ik heel acceptabel. Ik dacht dat minstens de helft ons zou weigeren. Ik kan me heel goed voorstellen dat je er liever geen camera’s bij hebt. De meeste bruidjes zijn heel ­precies in het plannen van die dag. Als wij komen binnenvallen, veroorzaakt dat heel veel stress.”

Zou je zelf ongenodigden toelaten op je bruiloft?
„Ik ben een hele tijd geleden al getrouwd, maar ik zou het wel prima vinden als het het juiste programma zou zijn. Ik heb een mooie reputatie opgebouwd met Nu we er toch zijn, dus mensen weten dat ik niet ga lopen etteren. We filmen wat we zien: niet meer en niet minder.”

Hoe kwam je op het idee voor het programma?
„Toen ik de film Wedding Crashers keek, dacht ik: waarom doen we dat niet gewoon in het echt? Het enige probleem is dat het bij ­wedding crashen de bedoeling is dat je niet wordt opgemerkt. Dat lukt natuurlijk niet als je met een cameraploeg komt binnenvallen. Wij vragen dus netjes of we mee mogen eten, drinken en feesten. Het is een heel eenvoudig format. We zijn er ook mee bezig om het aan het buitenland te verkopen. Ik wacht gespannen af, want dat zou ik fantastisch vinden.”

Wat verwacht je qua kijkcijfers?
„Bij RTL 5 zijn we nooit zo bezig met die miljoenencijfers, tenzij het om grote shows gaat. De ­Weddingcrashers is een klein ­programma met een laag budget. Als je dan 300.000, 400.000 kijkers hebt binnen de doelgroep, zijn de zenderbazen vaak tevreden. Ik hoop dat we dat gaan doen en ik denk ook wel dat het kan.”

Dit artikel staat ook in editie 11 van TelevizierReageren