Interview: Gary Sinise (CSI New York)

Mac Taylor en Stella Bonasera gaan deze week op onderzoek uit in Griekenland in CSI: NY. Klinkt exotisch, maar acteur Gary Sinise heeft wel vreemdere plekken aangedaan. In zijn vrije tijd bezoekt de acteur en producer van CSI: NY Amerikaanse legerbases om de troepen te vermaken. "Ik wil wat terugdoen voor de maatschappij."

Voordat je in CSI: NY speelde, was je een succesvol filmacteur en stond je veel op de planken. Mis je die vrijheid niet?

Gary:
"Een beetje. Ik heb in het theater gestaan, deed films, speelde in series. Ik ging van rol naar rol - en dacht dat ik altijd zou blijven doen. Toen me deze rol werd aangeboden, moest ik er ook even over nadenken. Ik zou jaar in jaar uit hetzelfde karakter gaan spelen."

Spijt?

"Toen ik me over dit artistieke dilemma heen had gezet, heb ik het idee omarmd. Dit was en is de beste beslissing voor mij. Niet alleen omdat CSI: NY een succesvolle serie is, met een goede cast en goede schrijvers. Maar ook door de stabiliteit die ik nu heb. Acteurs maken zich áltijd druk om hun volgende project. Zodra je in een populaire serie speelt, hoeft dat niet meer."

Wat dat betreft kun je lekker achterover leunen?

"Voor een man van middelbare leeftijd is het inderdaad prettig om vast werk te hebben, haha. Bovendien stelt dit werk me in staat veel dingen te doen."

Wat doe je in je vrije tijd?

"Veel, maar ik wil dan liever niet acteren. Ik acteer al negen maanden per jaar in een serie. In de elf weken dat ik vrij ben, doe ik liever andere dingen. Een van de voordelen van spelen in een serie is dat ik doordeweeks gewoon thuis ben. Maar ik reis nu vaker dan vroeger. Mijn weekenden offer ik op aan verschillende charitatieve instellingen, vooral militaire goede doelen."

Wat doe je daar dan voor?

"Ik treed met mijn band (de Lt. Dan band, naar zijn personage in Forrest Gump, red.) vaak op voor Amerikaanse troepen. We spelen zo'n veertig keer per jaar en reizen zelfs naar het buitenland. Ik heb al zoveel troepen bezocht; ik ben op plekken geweest waar niemand naartoe gaat."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/104725/660af1d1ddd255e1b6ea585691a7d8e1/article_flash

"We hebben Zuid- en Noord-Korea bezocht, Guantanamo Bay, we zijn vier keer in Irak geweest, Koeweit, Duitsland, België, Italië, Nederland... En we gaan deze maand weer naar Afghanistan."

Waarom schenk je al je vrije tijd aan anderen?

"Ik ben gezegend met dit leven. Ik heb er hard voor gewerkt, heb het ook echt verdiend. Maar ik leef in een land waarin iedereen die hard werkt, veel kan bereiken. Vooral na 11 september heb ik gezien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Ik wilde daarom iets doen. Gewoon wat terugdoen voor de maatschappij."

Wat krijg je ervoor terug? Geld?

"Nee. Ik hou er een goed gevoel aan over, omdat ik mensen kan helpen. Vooral als je naar oorlogsgebieden gaat. Die militairen leven onder gevaarlijke omstandigheden en hebben thuis familie die ongerust is."

"Als ik dan kom optreden, wat handtekeningen uitdeel en foto's maak, geeft hen dat een goed gevoel. En mij dan ook. Daarnaast heb ik geweldige dingen gezien, in F16's mogen vliegen. Ik ben er trots op dat ik dit werk mag doen."

Reageren