Interview: Gerard Ekdom (Fort Boyard)

26 september 2011 00:02 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Door zijn spinnenangst en hoogtevrees is Gerard Ekdom (33) blij dat hij geen kandidaat is in Fort Boyard. Maar de radio-dj twijfelde geen moment toen hem werd gevraagd het programma te presenteren.

Heb je het vroeger ook gevolgd?
„Ik heb het weleens gezien, maar in 1991 als jongetje van dertien was ik met heel andere dingen bezig. Mijn ouders kregen me amper van mijn zoldertje, waar ik druk was met het draaien van plaatjes. Ik was me er wel van bewust dat het retepopulair was. Iedereen had het erover. Ik heb geen gedetailleerde herinneringen, maar herkende wel het een en ander. De kamer met de tijgers, de myste rieuze sfeer rond het fort, de sleutels en, de kleine mannetjes.”

Wat vond je van de opdrachten?
„Alle opdrachten zitten goed in elkaar en zijn heftig. Vol spanning en humor, en soms juist goed door de eenvoud. Ik vond een opdracht met spinnen verschrikkelijk. Ze hadden een code op zich die de kandidaten moesten zoeken. Maar één spin had een blanco papiertje. Vreselijk, heb je zo’n beest opgetild, is het helemaal voor niks! Art is een echte waaghals. Die baalde bijvoorbeeld dat hij niet mocht bungeejumpen vanwege tijdgebrek”

Art en jij zijn teamcaptains en nemen het tegen elkaar op. Ben je fanatiek?
„Naarmate het spel vorderde, werd dat steeds erger. De eerste afl evering was ik vooral bezig met de presentatie. Art was al heel fanatiek en ook de teams wilden winnen. Je pept elkaar op, je voelt de adrenaline, en voor je het weet, vervagen de grenzen. De locatie was natuurlijk ook heel magisch. Zo’n fort, midden op zee.”

Hoe ben je bij het programma betrokken geraakt?
„Ik ben ervoor gevraagd. Ik was eerst ook best verbaasd, maar eigenlijk is het wel logisch. Het is voor Nederland 3, en de doelgroep is dezelfde als van mijn radioprogramma. Ik ben natuurlijk geen presentator, maar dat geeft niet. Het draait om de kandidaten. Ik heb een paar tips gekregen en ben vooral mezelf. Dat kan ik heel goed, want dat doe ik al 33 jaar.”

Smaakt deze tv-klus naar meer?
„‘Ekdom maakt de overstap’, ik hoor het om me heen. Onzin. Ik vond dit leuk om te doen en sta absoluut open voor een herhaling, vooral voor een tweede seizoen. Maar ik blijf het mannetje van de radio. Dit was voor mij een groot avontuur. In vier dagen tijd in een moordend tempo tien afl everingen opnemen. Loodzwaar, maar ook een feestje.”

Meer over