Interview | Glee-hunk 'Finn' (Cory Monteith)

Glee is een verhaal over een aantal jongeren op een school, die in een koor zitten. De hoofdrolspelers hebben ieder een bepaald vooroordeel of gebrek, waardoor ze het moeilijk hebben met zichzelf of hun omgeving. Uniek aan de serie is dat er veel bekende nummers worden gezongen, maar dan in een andere uitvoering: van Queen, Madonna, The Beach Boys en zelfs Lady Gaga.

Televizier sprak Cory Monteith over zijn rol als Finn Hudson in de serie Glee.

Glee klinkt een beetje als High School Musical, niet?

"Dat hoor ik vaker, maar Glee is toch echt heel anders. Het is meer dan een musical op televisie. Dat zou ook te makkelijk zijn. De sterke, realistische verhaallijnen in combinatie met klassiekers en nieuwe hits maken het veel meer van deze tijd."

Een jaar geleden begonnen jullie met z'n allen aan een nieuw avontuur. Wisten jullie dat je goud in handen had?

"Absoluut niet. Het hielp wel dat alle hoofdrolspelers meteen goed met elkaar konden opschieten. Dat was het halve werk. Na de eerste aflevering werden we al opgepikt en waren meteen een hype. Daar hebben we geluk mee gehad. Vooral internet heeft ons geholpen, het succes nam per aflevering toe. Ik geloof sterk in het principe 'op de juiste tijd op de juiste plaats zijn'. Dat is wat er met Glee is gebeurd."

Hoe was de eerste werkdag?
"Vreemd en spannend. Ik vond het al merkwaardig dat ze mij hadden uitgekozen voor de rol van Finn Hudson. Ik had nog nooit gezongen en gedanst voor een rol. Eigenlijk was de eerste werkdag voor ons allemaal memorabel. Er heerste een gedreven sfeer, iedereen was tot in z'n tenen gemotiveerd om er iets moois van te maken."

Glee 1

Wat is Finn Hudson voor type?

"Hij is het onschuldige lieverdje van de school. Zo’n type waar geen kwaad in schuilt. In eerste instantie ben ik gewoon een Americanfootballspeler. Maar als ze me na afloop van een wedstrijd horen zingen onder de douche, proberen ze me bij het Glee-koor te krijgen. Finn loopt er met open ogen in. Het mooie aan hem vind ik nog steeds zijn tweeledige karakter. Hij is niet alleen maar de naïeve dommerik en zeker niet oppervlakkig. Hij is ook iemand die zijn dromen wil waarmaken. Daarbij twijfelt hij soms sterk of hij wel voldoet aan de verwachtingen van zijn omgeving."

Was jij vroeger net zo'n type als Finn?

"O nee, ik was op school vooral een kwal die nergens zijn best voor deed. Dat was het gevolg van het feit dat ik wist dat ik daar totaal niet op mijn plek was. Ik ben op een gegeven moment dan ook van school afgegaan en ben gaan werken. Van auto's wassen, telemarketing tot aan rondrijden als taxichauffeur: overal verdiende ik mijn geld mee. Ik had totaal geen ambitie om te gaan acteren, totdat een vriend me op dat idee bracht. Ik schreef me in bij wat modellen- en castingbureaus en zo kwam ik in het wereldje terecht. Maar ik was er nooit van overtuigd dat het ook
maar iets kon worden met me in Hollywood."

glee

Heb je de smaak van het acteren inmiddels te pakken of stappen we over een paar jaar gewoon weer bij jou in de taxi?

"Hopelijk heb ik over een paar jaar zo veel verdiend dat ik me een privéchauffeur kan veroorloven! Nee, zonder gekheid: ik blijf er maar heel nuchter onder. Ik ben ontzettend blij dat we de kans krijgen om een tweede en zelfs derde seizoen van Glee te maken. Ondertussen steek ik er veel tijd en energie in om mezelf te verbeteren als acteur. Ik hoef echt geen filmheld als Johnny Depp of Brad Pitt te worden, ik ben al heel dankbaar voor de stijgende lijn in mijn carrière."

Reageren