Interview | Hans Kesting over Telefilm Oom Henk

7 mei 2012 17:46 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Hans Kesting speelt in de Telefilm Oom Henk topcrimineel Henk de Koning. Naar eigen zeggen een rol die hem op het lijf is geschreven.

Rechtenstudent Koen (Tobias Nierop) redt zich uit een bedreigende situatie door te beweren dat topcrimineel Henk de Koning (Hans Kesting) zijn oom is. Hij raakt veel dieper in de problemen als ‘Oom Henk’ de volgende dag bij hem voor de deur staat. Als tegenprestatie moet Koen ‘een klusje’ doen dat hij onmogelijk kan afslaan. Hij moet een dementerende crimineel de bergplaats van twaalf miljoen euro ontfutselen.

Henk, wat was de grootste uitdaging?
„De complete rol. Het neerzetten van een Amsterdamse onderwereldfiguur met een kort lontje en een groot hart. Hij heeft een gevaarlijke kant, maar ergens ga je hem ook sympathiek vinden.”

Was het Amsterdamse accent lastig voor jou als Rotterdammer?
„Toen ik nét van de Toneelschool kwam, sprak ik echt Rotterdams. Nu is dat al een stuk minder, maar ik heb op het Amsterdamse accent echt mijn best moeten doen. Ik heb veel naar Amsterdamse Youtube-filmpjes gekeken. Toen ik de film terugzag, was ik best tevreden. Op-en-top Amsterdams is het niet, maar het is wat het is.”

Hoe ging het met de andere acteurs?
„Tobias Nierop is een leuke, talentvolle jongen. Sallie Harmsen is ook erg goed. Met Bert Luppes en Hajo Bruins heb ik al eens samengewerkt. Een leuke cast. Met name de scènes in het verzorgingshuis waren lachen, gieren, brullen.”

Ligt het werk wel voor het oprapen?
„Ik ben al een tijdje bezig en heb een vaste baan bij Toneelgroep Amsterdam. Het is altijd wel moeilijk om werk te krijgen, zeker in deze tijd. De geldkranen worden dichtgedraaid, waardoor de spoeling dun wordt. Het is momenteel voor de jongere garde waanzinnig moeilijk om af te studeren en werk te vinden. Daarom ben ik blij dat er Telefilms zijn en bijvoorbeeld een serie als Van God los.”

Toneel of tv?
„Toneel is het leukste om te doen. Live met publiek in de zaal. Iedere avond is uniek. Op toneel ben je de baas en heb je niet te maken met geluids- of cameramensen. Bij film wordt nog weleens omgekeerd gedraaid: je neemt soms eerst een scène halverwege de film op, vervolgens het eind en daarna het begin. Als acteur moet je dan goed opletten waar je bent in de film. Op toneel gaat dat vanzelf, want je speelt het stuk van begin tot eind.”

Telefilm: Oom Henk 20.25 l Ned. 3

Meer over