Interview: Harm-Jan de BBQ Man

Het is alweer zijn derde seizoen bij het RTL-programma Ik Kom Bij Je Eten en nog steeds heeft Harm-Jan Bloem het erg naar zijn zin op de set. Barbecueën líjkt zo makkelijk, maar drie van de vier mensen doen het fout! Hoe moet het wel?

Wat doen we fout?
„Waar zal ik beginnen? Allereerst wachten mensen niet lang genoeg. Als je de barbecue aansteekt, is de temperatuur ongeveer 400 tot 500 °C, maar de ideale barbecuetemperatuur is zo’n 200 °C. Een goede barbecue heeft een temperatuurmeter.”

Wat is het grootste gevaar van slecht barbecueën?
„Het kan zelfs levens kosten! Barbecueën wordt niet door iedereen serieus genomen. Zet de barbecue altijd op een stevige ondergrond, flinke emmer lauw water ernaast, koppie erbij houden, niet te veel alcohol drinken en nóóit spiritus gebruiken. Kinderen blijven uiteraard ver uit de buurt. Bij wegwerpbarbecues ligt het product veel te dicht op het vuur, waardoor het snel verbrandt. Extra oppassen dus als je zo’n barbecue gebruikt.”

Wat kan er allemaal op de barbecue?
„Wat niet? Alles wat je op een ook op de barbecue bereiden. Van een stokbrood, cake en aardappelen tot sperziebonen, maïs, entrecote en rollade. We moeten eens af van het geijkte sateetje en speklapje. Gemarineerd vlees plakt aan het rooster en door de soja verbrandt het sneller. Probeer het liever met alleen zeezout, peper, rozemarijn, tijm, marjolein en Provençaalse kruiden. Sausjes hoeven ook niet bij goed vlees of goede vis."

Heb je nog een paar gouden tips voor ons?
„Vlees voorgaren is niet alleen tijdbesparend, maar in geval van kip ook veilig. Je weet dan zeker dat alle bacteriën gedood zijn. En, goed nieuws: het rooster hoeft niet te worden schoongemaakt na gebruik. Altijd vet wegzetten, dan gaat hij niet roesten. Vlees plakt vast aan roestige roosters. Als je hem weer nodig hebt, moet je hem goed heet laten worden en met een staalborstel of een prop aluminiumfolie schoon borstelen. Zet een bakje water in je barbecue tussen de kooltjes, zodat er stoom ontstaat. Zo blijft het vlees lekker sappig. Als je natte houtsnippers in alufolie doet en dat ook tussen de kooltjes of briketten legt, krijg je een lekkere rooksmaak aan het vlees. Zorg er verder voor dat een barbecue altijd van onder en boven open is voor een goede ventilatie. Gaat het te hard, dan doe je hem boven even dicht.”

Kunnen we al je filmpjes nog ergens nakijken?
„Ze staan op YouTube en op mijn site www.bushkitchen.nl vind je al mijn tips.”

 

Reageren