Interview: Herman den Blijker

27 September 2011 00:02 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In ‘Herman’s restaurant school’ biedt de Rotterdamse topkok Herman den Blijker werklozen een unieke kans op een baan in de horeca.

Heb je dit programma zelf bedacht?
„Nee, het is volgens mij een Duits format. Het deed me wel een beetje denken aan Jamie Olivers Fifteen, maar dat is het niet, hoor. Bij ons doen geen kansarme, criminele jongeren mee. Onze kandidaten hebben de nodige dingen meegemaakt en zijn door omstandigheden langdurig werkloos. Wij helpen ze aan een baan.”

Wat sprak je aan aan deze serie?
„Dat het geen competitie is. Bij zo’n afvalrace maak je weleens keuzes waarvan je achteraf spijt hebt. Bij Herman’s restaurant school heeft iedereen in principe een baangarantie, als ze maar aan bepaalde eisen voldoen. Ze moeten de basis wel kennen en die geef ik ze mee. Als ze uiteindelijk niet bij het bedrijf kunnen of willen werken, wordt ze een opleiding bij het ROC aangeboden. We maken geen leuk programma ten koste van mensen. De kandidaten hebben een heel andere achtergrond dan ik gewend ben. Dat vind ik ook interessant.”

Sta je inmiddels niet vaker voor de camera dan in de keuken?
„Bijna wel. Ik sta niet meer ’s ochtends de vissen uit te zoeken bij de visboer. Op een gegeven moment heb je mensen in dienst die je visie begrijpen. Die kunnen sommige dingen zelfs beter dan ik. Ik blijf wel in de buurt om het overzicht te houden. Als we in Nederland opnemen, sta ik nog vier à vijf avonden per week in de zaak. Dan kan ik altijd de pannen pakken.”

Heb je nooit even je buik vol van tv?
„Ik vind tv heel leuk om te doen. Als ik een format echt niets vind, doe ik het niet. Maar dat is eigenlijk nog nooit voorgekomen. Tot nu toe zijn er steeds goeie keuzes gemaakt door RTL. Ik heb heus weleens getwijfeld over een format, maar dit programma zag ik gelijk zitten. Ik mag ook graag kijken naar andere kookprogramma’s. MasterChef Junior vind ik bijvoorbeeld geweldig. Jammer dat dat Net 5 is, want dat had ik heel graag willen doen.”

Er zijn steeds meer kookprogramma’s op tv en het aantal hobbykoks groeit gestaag. Merk je dat je gasten ook kritischer worden?
„Tegenwoordig reizen mensen de hele wereld over en komen ze in aanraking met allerlei eetculturen. Ze worden wijzer en ook kritischer, ja. Dat houdt ons scherp.”

Meer over