Interview: Ivo Niehe

23 juli 2011 07:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Al dertig jaar lang is Ivo Niehe (65) kind aan huis bij de groten der aarde. Voor zijn Tros TV Show interviewde hij ex-presidenten, rock-’n-rollgoden en literaire helden. De Tros eert de meester van het goede gesprek met een speciale programmering.

In de allereerste TV Show in juli 1981 had u Björn Borg, Randy Crawford en de destijds zeer populaire groep Champaign. Hoe kreeg u dat voor elkaar?
„Onwaarschijnlijk hè? Maar in die tijd was alles anders. Je kunt je bijna niet meer voorstellen hoe makkelijk het toen ging. In die eerste uitzending had ik ook een BBC-reportage over de verloving van Charles en Diana die ik uit eigen zak had betaald. Die trok ongelooflijk veel kijkers. En toen mocht ik door van de Tros.”

De lijst met mensen die u heeft geïnterviewd, is imponerend. Wie is uw favoriet?
„De belangrijkste voor mij was schrijver Roald Dahl. Het was het eerste gesprek buiten de studio en betekende een ommekeer. Dahl stond bekend als een moeilijke man, maar het klikte en we mochten als eerste journalisten zijn schrijvershutje filmen. Het werd een bejubeld gesprek. Niemand kan het zich nu nog voorstellen, maar daarvoor werd me nogal eens verweten dat ik een veel te cynische interviewer was. Dat kwam voort uit angst en onzekerheid. Dan verscheen er een schrijver aan tafel en zei ik rustig dat ik zijn boek verschrikkelijk vond. Of neem David Hasselhoff (Knightrider en Baywatch). Een heel vervelende man. Ik vond het toen grappig om alles wat hij zei, verkeerd te vertalen. Die miskleun kostte de Tros tientallen leden.”

Bent u weleens nerveus bij heel beroemde gasten?
„Bij Henry Kissinger (een beroemd Amerikaans diplomaat). Dan kun je niet met een paar simpele vragen aankomen. Toen heb ik politicus Hans van Mierlo om tips gevraagd. Er was nog geen mobiele telefoon en hij belde mij bij de gate van Schiphol op met vijf geweldige vragen. Die zijn er uiteindelijk allemaal uit geknipt omdat ze zo politiek en intellectueel waren, maar Kissinger was wel meteen wakker. Daarna kreeg ik op mijn andere vragen ook mooie antwoorden.”

Welke gast verraste u het meest?
„In negatieve zin Prins Philip (de man van koningin Elizabeth). Die was veel erger dan ik gedacht had. Na afloop van ons gesprek vroeg ik een foto voor mijn album. Hij liep zo de kamer uit. Zakenman Donald Trump was ook verschrikkelijk. We waren voor hem naar New York gevlogen voor een interview van twintig minuten. Hij wilde er drie van maken. Uiteindelijk zijn we er drie kwartier geweest, maar toch. Verder zijn de mensen bijna altijd aardig. Bij zangeres Tina Turner (foto) was het management heel streng en mocht ik alleen vragen stellen over haar nieuwe album. Maar zijzelf was geweldig. Ze vertelde hoe het voor haar was, toen ze voor het eerst als zwarte vrouw een restaurant in mocht. Heel mooi. En dan zag je vanuit je ooghoek de manager briesen.”

Hoe kijkt u terug op de afgelopen dertig jaar?
„Ik heb veel teruggekeken voor dit jubileum en dat was een confrontatie met mezelf. Omdat het leven zo snel gaat. Maar ik zag ook heel veel mooie dingen. De gesprekken met schrijvers Gerard Reve en Harry Mulisch, prachtig! En zo zitten er meer dingen in. Het interview met acteur Dustin Hoffman. Dat was nota bene in een hotelkamer, maar er was een openheid! We hadden een klik. Mijn ervaring is dat het niet gaat om de goede vragen; het is essentieel dat je elkaar wat wil vertellen. Zeker in het buitenland, waar ze geen idee hebben wie ik ben.”

Bent u trots op alles wat u hebt gepresteerd?
„Nee, zo werkt het bij mij niet. De volgende uitzending is altijd het belangrijkste. Ik geniet wel intens van de krankzinnig bevoorrechte positie dat ik dit allemaal mag doen en dat ik nog gezond ben. Dat het lijf nog uitvoert wat het hoofd ingeeft. Als dat minder wordt, moet ik er onmiddellijk mee stoppen. Mijn vrouw en ik hebben een huisje in Frankrijk en als er vrienden komen logeren, zeg ik drie keer per dag dat ik het leukste werk doe wat er is. En ik krijg er ook nog goed voor betaald. Het is een verrukkelijk leven.”

Het is Ivo Niehe-week bij de Tros. Van 24 juli tot en met 5 augustus wordt elke avond op Ned. 1 rond 22.40 een uur lang Het beste uit dertig jaar TV Show uitgezonden. En van 29 juli 23.00 tot de volgende ochtend 8.10 uur is Ivo onafgebroken op televisie met nog meer hoogtepunten uit zijn show in de Nacht van de TV Show, te beginnen met Pim Fortuyn. De waardige afsluiters zijn Paul McCartney en George Harrison. Tussendoor zijn gesprekken te zien met onder anderen Tina Turner, Annie M.G. Schmidt, Cliff Richard, Sting en Marcello Mastroianni.

Meer over