Interview: Jaap Jongbloed over Fatale Fouten

17 februari 2012 00:05 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In Fatale Fouten blikken het Openbaar Ministerie en andere betrokkenen terug op bekende, afgeronde strafzaken. Jaap Jongbloed praat de interviews en reconstructies aan elkaar.

Wat is precies de bedoeling van Fatale Fouten?

„Ik zie het als een uitvloeisel van de meer open houding die het Openbaar Ministerie aanneemt tegenover de media. Er zijn ooit grote fouten gemaakt, zoals bij de Schiedammer parkmoord, maar er gaat ook veel goed. Het OM heeft zichzelf discretie opgelegd, terwijl de advocatuur al tijdens de strafprocedure feiten naar buiten brengt. Door die voorzichtigheid zie je niet hoe het OM zaken soms op ingenieuze wijze oplost.”

En jij wil graag meewerken aan die ‘coming out’ van het parket?

„Ik ben heel nieuwsgierig naar wat zich daar afspeelt. Wat zijn de afwegingen? Hoe komen ze bijvoorbeeld aan een daderprofiel, zoals: ‘oude schele man met een buikje en een alcoholprobleem’? Dat vind ik fascinerend.”

Hoe gaan jullie het inkleden?

„Het zou mooi zijn als we het gevoel kunnen overbrengen van een serie als Law & Order. Daarin zie je de menselijke kant, maar ook hoe het OM en de politie samenwerken. Dat hele proces, van de misdaad tot en met de veroordeling, willen wij ook chronologisch en op een aantrekkelijke manier in beeld brengen.”

Waar gaat het eerste deel over?

„Over de pyromaan van ’t Zandt, Johnny B. Die jongen heeft in 2007 drie maanden zijn gang kunnen gaan, terwijl hij gewoon een van de 900 inwoners van dat dorpje was. Hij is nota bene een paar keer als ooggetuige door de politie gehoord. Het OM heeft hem tenslotte te pakken gekregen, maar intussen had hij wel al ik weet niet hoeveel branden gesticht.”

Is het een grote overgang: van Het Mooiste Meisje... naar Het Stoutste Jongetje van de Klas?

„Dat laatste is Johnny B. zeker. Ik vind het wel een groot verschil. In Fatale Fouten gaat het over de reconstructie van een strafzaak op basis van de feiten. Het mooiste meisje van de klas geeft een kijkje in de psyche van een vrouw in een kwetsbare fase van haar leven. Dat is van een andere orde. Maar Fatale Fouten belooft wel heel spannend te worden. Het geeft een nieuw gevoel: je hebt veel over zo’n zaak gehoord en gelezen, nu krijg je eens van een andere kant, van binnenuit, te zien hoe het is gegaan.”

Meer over