Interview | Jan Smit over De Beste Zangers Van Nederland

2 mei 2012 11:49 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Jan Smit is de nieuwe presentator van De Beste Zanger Van Nederland, maar de zanger heeft zelf nog nooit meegedaan aan het programma. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Ben jij zelf niet gewoon de beste zanger van Nederland?
„Ben je gek; ik ken veel betere ­zangers dan ik. Maar in dit programma gaat het er niet om of je de beste stem hebt, het gaat om het gevoel dat je in een nummer kunt leggen. Ik heb tijdens de opnamen een paar keer versteld gestaan, omdat de zangers iets deden wat ik niet had verwacht.”

Waarom deed je zelf nooit mee?
„Agendatechnisch was het moeilijk, maar dit jaar zou ik eindelijk eens meedoen. Alleen vroeg de Tros later of ik het wilde presenteren. Ik wil vlieguren maken als presentator om te blijven groeien, dus dat vond ik een goed idee. Daarbij hoef je als presentator veel minder hard te werken, terwijl je wel hetzelfde meemaakt.”

Welk nummer van een ander zou je zelf wel willen zingen?
„Iets van Bonnie St. Claire. Morgen wordt alles anders of Vlieg nooit te hoog. Ik vind de muziek van Bonnie prachtig. Thuis en op feestjes zet ik haar heel vaak op.”

Jullie zaten in een villa op Ibiza; betekende dat elke dag dronken de polonaise lopen?
„Het was een week lang feest. Als presentator hoef je veel minder te doen dan de rest, dus ik lag lekker op het strand, terwijl de zangers repeteerden. Maar er werd niet tot diep in de nacht doorgefeest; de artiesten wilden de volgende dag weer goed bij stem zijn. Het was niet zoals bij De Zomer Voorbij.”

Dit keer doen Freek Bartels, Nikki, Berget Lewis, Gerard Joling, Ruth Jacott, Yes-R en Peter Beense mee. Kende je alle artiesten al?
„De meesten wel. Alleen Freek en Nikki kende ik niet zo. Maar met Gerard, Ruth en Peter ga ik zeker al vijftien jaar terug.”

Yes-R lijkt op het eerste gezicht de vreemde eend in de bijt.
„Omdat hij rapt, lijkt hij niet voor de hand liggend, maar ik heb me kostelijk vermaakt bij de nummers die hij voor zijn rekening nam.”

Waarom is De Beste Zangers Van Nederland zo populair geworden?
„Het is een leuk wegkijkprogramma: het is fris, de combinaties zijn onverwacht en er komen hits uit voort. Kijk maar naar Glennis Grace, die had vorig jaar een nummer-1-hit. Ik denk dat er dit keer zelfs meerdere hits tussen zitten.”

 

De beste zangers van Nederland muziek 20.25 l Ned. 3

Meer over