Interview | Jochem van Gelder over zijn comeback

5 mei 2012 11:25 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Jochem van Gelder (48), de grote kindervriend van ‘Praatjesmakers’, is terug op tv. In 2010 verdween hij van de radar, maar vorige maand dook hij weer op in ‘Wat schat je?’.

Wat heb je sinds 2010 uitgespookt?
„Na mijn vertrek bij de NCRV moest ik wachten tot ik een nieuwe kans zou krijgen op tv. In de tussentijd ben ik aardig bezig geweest. Voor Omroep Gelderland heb ik een soort volwassen versie van Willem Wever gepresenteerd. En op vrijdagmiddag doe ik een programma op een regionale internetzender om mijn spraakvaardigheid op peil te houden. Als je een aanbieding krijgt, moet je er klaar voor zijn.”

Had je geen zin om op je lauweren te gaan rusten?
„Dat kon niet. Er moet geld binnenkomen, en buiten dat heb ik daar de rust niet voor. Achteraf is die pauze heel goed voor me geweest. Ik heb tijd aan mijn gezin kunnen besteden en heb leren relativeren. Je leert dat gekke tv-wereldje van een afstand bekijken en gaat eens nadenken: ik heb twintig jaar televisie gemaakt; wat wil ik nog meer? Nou genoeg, ontdekte ik.

Ik heb 17 à 18 nieuwe formats bedacht met m’n gekke kop, een theaterprogramma geschreven en vorig jaar heb ik voor het goede doel de marathon van New York gelopen. Dat was voor mij ook goed: lekker lopen, de zinnen verzetten, wat kilootjes kwijtraken. Een mooie afleiding.”

 Waarom heeft het zo lang geduurd voordat je weer aan de bak kwam?
„Het is niet zo gelopen als ik had gehoopt. Ik had ingecalculeerd dat het wel twee maanden zou duren voor ik weer op televisie zou verschijnen, maar niet veel langer. Het kwam niet in me op dat er misschien geen plek meer voor me was. Dat is een soort geldingsdrang die in me zit; een soort blinde ambitie die ik twintig jaar gelden al had toen ik vanuit het pittoreske Beneden-Leeuwen Hilversum probeerde te veroveren. Daarvoor moet je een soort plank voor je kop hebben: dit is mijn doel, daar ga ik voor.”

Maar die telefoon wilde maar niet overgaan?
„Ik had eigenlijk al rap contact met RTL 4 over een programma dat ik zou gaan presenteren. Alles was in kannen en kruiken, maar vlak voor de uitzending kreeg ik te horen dat het toch niet doorging. Ze hadden een ander programma; dat vonden ze leuker. Daarna had ik nog een keer bijna iets te pakken bij de publieke omroep.

Ik was ongeduldig, heb van alles voorgesteld. Dat kan tegen je werken, dat ze gaan denken: Jochem is wanhopig naar iets op zoek. Dat is het laatste wat je wilt: desolaat overkomen. Die tactiek heb ik op een gegeven moment laten varen en ik ben op de loer gaan liggen. Toen, op een goeie dag, vroeg SBS 6 me.”

Beschouw je je bijdrage aan Wat Schat Je? als een comeback of is daar meer voor nodig?
„Als dat het enige was, zou het een slappe comeback zijn. Mijn bijdrage aan Wat Schat Je? is zeer bescheiden. Ik maak voor elke aflevering een paar filmpjes met kinderen. De kandidaten moeten tot slot de afloop raden van een gesprekje. Het is maar een klein onderdeel van de show.

Mijn eerste grote klus bij SBS 6 is de presentatie van Voor Je Moeder, het grote moederdagprogramma op zaterdagavond 12 mei. Dan kan ik lekker aan de bak. We zetten moeders in het zonnetje, een beetje in de trant van de Surprise Show en All You Need Is Love. Ik ben de host. Dán kun je pas echt zeggen dat ik terug ben.”

Hoe zie je je toekomst bij SBS 6; wat hoop je te bereiken?
„Ik heb bij de NCRV veel dingen met kinderen gedaan. Je zou het kunnen zien als een specialisme van me, een ‘unique selling point’. Daardoor zoeken producenten bij mij vaak naar iets wat in het verlengde daarvan ligt, zoals die rubriek in Wat Schat Je?. Ik hoop dat ik bij SBS 6 kan laten zien dat ik ook andere dingen kan en dat ik programma’s krijg die bij me passen. Het is voor mij toch een beetje een nieuw begin.

Ik merk dat het vertrouwen er is; ik moet alleen wachten tot het juiste programma voorbijschuift. SBS 6 is hard bezig om de gunst van de kijker terug te winnen. Ik ben niet de man door wie alles ineens ten goede gaat keren; met de komst van Jochem van Gelder zal bij SBS 6 niet ineens de zon doorbreken. Maar ik hoop wel voor een paar zonnestraaltjes te zorgen. Daar zou ik al heel tevreden mee zijn.” 

Wat Schat Je? • zaterdags 20.00 l SBS 6

Meer over