Interview | Kim van Kooten over de telefilm Black Out

21 Mei 2012 11:20 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Black Out was alleen bedoeld voor tv, maar bleek zo leuk dat hij ook in de bioscoop draaide. Kim van Kooten (38) speelt Caroline, verloofde van hoofdpersoon Jos. In vijf vragen vertelt ze aan Televizier over haar rol en betrokkenheid bij het project.

Heb je raakvlakken met Caroline?
„Caroline is een gewone vrouw die niet aan de coke zit, nog nooit iemand heeft vermoord en niets weet van het criminele verleden van haar aanstaande. Dat was op zich niet heel moeilijk om te spelen. Het lastige vond ik dat elk ander personage in de film extreem, absurdistisch, karikaturaal, groots aangezet en daardoor grappig is, behalve dat van mij. Dat maakte me tijdens de opnames wel onzeker. Alsof iedereen in een andere film speelde dan ik.”

Kon je dat loslaten?
„Sommige regisseurs willen niet dat acteurs tijdens het draaien werk terugzien. Arne (Toonen) gelukkig wel. Zo kreeg ik achter de monitor een beter idee van de sfeer van de film. Ik zag dat de realistische manier waarop ik Caroline neerzette juist heel goed werkt in combinatie met de rest. Ik maakte me daardoor minder zorgen dat ik buiten de fi lm viel.”

Waarom wilde je deze rol zo graag?
„Ik spreek regelmatig reclamespotjes in, waarvan sommigen geregisseerd werden door Arne. We kenden elkaar al een beetje. Zeker na Arnes film Dik Trom wilde ik dolgraag een keer met hem samen werken. Toen ik gevraagd werd voor een casting heb ik geen moment geaarzeld. De meeste audities zijn stom en gênant en geven je na afl oop een lullig gevoel, maar daar was met Arne totaal geen sprake van. Ik voelde me snel op mijn gemak en had er echt plezier in. Een dag later hoorde ik dat ik de rol had.”

Hoe was het op de set?
„Ik heb verschrikkelijk gelachen met Raymond Thiry, die de rol van Jos speelt. En dan de zussen Katja en Birgit Schuurman in hun stoeipakjes. De een met een cricketbat en de ander met een bijl. Zulke lieve vrouwen die volkomen opgingen in hun geweldsscènes.”

Ga je voor schrijven of zelf spelen?
„Het één bestaat niet zonder het  ander. Door het schrijven, speel ik beter, omdat ik teksten sneller begrijp, en door het spelen, schrijf ik beter omdat ik weet hoe het is om te spelen. Schrijven vind ik pittiger. Alles moet dan uit mijn eigen hoofd komen. Acteren heb ik vooral in sociaal opzicht nodig. Ik ben van nature niet erg outgoing en zo kom ik nog eens onder de mensen. De combinatie is heerlijk. Als ik moest kiezen, werd ik heel ongelukkig.”

Verhaal
De telefilm Black Out draait om ex-crimineel Jos Vreeswijk. Hij wordt op de dag voor zijn huwelijk wakker naast een onherkenbaar lijk, met een pistool in zijn hand. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocaïne. Jos krijgt 24 uur om alles op te lossen, maar hij heeft een black-out. Lukt het Jos te voldoen aan het ultimatum en op tijd te zijn voor zijn eigen huwelijk?

Dit interview staat ook in Televizier editie 20 / 2012 

Meer over