Interview: Lucy Liu (dr. Joan Watson) over Elementary en Sherlock Holmes

Lucy Liu (44) neemt in Elementary de zware taak op zich Dr. Watson te spelen, de rechterhand van Sherlock Holmes. Deze rol werd tot nu toe altijd vertolkt door een man.

Lucy Liu, bekend van haar rollen in Charlie’s Angels en Kill Bill, is een geheel nieuwe Watson in Elementary. Het zal even wennen zijn voor de fans van het detective­personage Sherlock Holmes, maar het is nu toch echt Dr. Joan Watson die hem helpt bij het oplossen van moord­zaken in plaats van John.

De actrice vindt het leuk en spannend om Watson te spelen. ,,Ik weet zeker dat alle ogen op haar zijn gericht en dat ze gaan ­letten op hoe de vrouwelijke Watson de relatie tussen ­Sherlock en zijn rechterhand zal veranderen. Maar het moeilijkste van het spelen van de rol is dat hij al gespeeld is door heel veel fantastische acteurs. Ik ben me er zeer van bewust dat ik het personage op z’n kop zet, omdat ik een vrouw ben en ook nog Aziatisch.”

Chirurg

Het verhaal van Joan Watson gaat als volgt: ze was jarenlang een succesvolle chirurg tot op een dag een patiënt op haar operatietafel stierf en ze haar vergunning verloor. Nu helpt ze voormalig verslaafden, onder wie ook Sherlock. De eigenzinnige detective heeft niet veel vertrouwen in haar en is vastbesloten zijn eigen afkickprogramma te volgen door zijn werk als politieadviseur weer op te pakken.

Watson ziet geen andere mogelijkheid dan Sherlock te begeleiden in zijn werk en al snel blijkt dat er ook in haar een meer dan verdienstelijke detective schuilt. In de aflevering van vanavond storten de twee zich op een zaak waarbij een kind blijkt te zijn ontvoerd door een seriemoordenaar met de bijnaam ‘Ballonnenman’.

Passie

Lucy Liu koos onder meer voor de rol vanwege de overtuigingskracht van producers Rob Doherty en Carl Beverly. ,,De passie waarmee zij me vertelden over de serie werkte aanstekelijk. Dat gaf al voor 50 procent de doorslag om de rol aan te nemen.”

Lucy Liu heeft zich voor deze bijzondere rol niet anders voorbereid dan ze normaal gesproken doet. ,,Ik ga op een stille plek zitten en denk na over het script. Ik wil er zeker van zijn dat ik alles goed begrijp wat met mijn personage te maken heeft. Wat voor kleding draagt ze? In wat voor omgeving leeft ze? Ik wil bijvoorbeeld weten hoe haar slaapkamer eruitziet. Rommelig of juist schoon.”

Lucy denkt dat er duidelijk een andere chemie is tussen Watson en Holmes dan in de vorige series. ,,Ik hoop dat mensen het leuk vinden om hen samen te zien. Ik heb zelf in elk geval erg genoten van de samenwerking met Jonny Lee Miller (Sherlock) en ik hoop dat die energie goed overkomt op het scherm.”

Reageren