Interview: Mark Harmon (NCIS)

Al acht seizoenen lang speelt Mark Harmon (59) de norse special agent en teamleider Leroy Jethro Gibbs in NCIS. Maar als het aan de bescheiden acteur ligt, komt er nooit een einde aan de internationale kijkcijferhit.

Harmon is de vriendelijkheid zelve als we hem in het zonnige Los Angeles ondervragen over zijn personage, zijn collega’s en de toekomst van NCIS. Vanavond start om 20.30 uur de herhaling van seizoen 7.

Je speelt Gibbs al jaren. Heb je er nog steeds plezier in?

"Nou en of. De schrijvers verzinnen steeds weer nieuwe dingen, waardoor het een uitdaging blijft. Ik speel Gibbs graag.”

Hoe is de sfeer op de set?

"Bijzonder goed. We halen veel geintjes met elkaar uit en er wordt veel gelachen. We zijn een hechte groep. Zelfs nu, na meer dan 170 afleveringen, blijven we na lange draaidagen nog zitten om een borrel met elkaar te drinken. Dat zul je niet bij veel series zien. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en we improviseren veel. Het is een plezierige werkplek en dat zie je volgens mij af aan de serie.”

Hoeveel invloed heb je op de ontwikkeling van je personage? 

"Weinig. Als me iets gevraagd wordt, geef ik mijn mening, maar ik zal nooit zelf naar de schrijvers gaan om een idee voor te leggen. Ik ben daar om Gibbs te spelen en heb er gewoon geen behoefte aan. Ik wil ook nooit niet weten wat Gibbs te wachten staat. Ik laat me liever verrassen. Maar dat is voor iedereen verschillend."

Gibbs is nogal een workaholic. Wat doet hij in zijn vrije tijd?

"Ik heb geen idee. Hij bouwt wel eens boten, maar verder draait bij hem alles om zijn werk en zijn collega’s. Als hij zijn baan niet had, zou hij onuitstaanbaar zijn. Ik vind hem trouwens wel wat vriendelijker geworden door de jaren heen. We groeien met de jaren. We slaan DiNozzo bijvoorbeeld niet meer zo vaak als vroeger, al komt het nog steeds voor. Dat zul je wel snappen als je Michael Weatherly (DiNozzo) ontmoet; die neiging roept hij nu eenmaal op."

Zou je niet eens een aflevering van NCIS willen regisseren?

"Toen ik aan deze serie begon, had ik al ervaring als regisseur. Bij NCIS heb ik tot nu toe elk jaar de mogelijkheid gekregen om te regisseren, maar eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik dat zou moeten doen. Ik denk dat de serie het best werkt als iedereen het werk doet waar voor hij is aangenomen. Weatherly gaat dit seizoen een aflevering regisseren; voor hem is het een langgekoesterde wens. Maar ik zit in heel veel scènes en werk bijna elke dag. Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moest halen. Dus tenzij de schrijvers me een keer een kleinere rol geven, zie ik het niet gebeuren. Maar mijn ego heeft daar geen problemen mee hoor."

Hoe zie je het leven na NCIS

"Daar denk ik niet echt over na. Een serie als deze is zeldzaam. Zo’n succes moet je koesteren. Aan alle series komt ooit een einde, maar voorlopig staan we daar geen van allen bij stil. We genieten van het moment.”

Reageren