Interview | 'MasterChef' Sascha jaagt haar kookdroom na

Sascha de Lint (34) doet niets liever dan koken. In het dagelijks leven geeft ze training en advies, nu staat ze met Job en Manfred in de halve finale van MasterChef. "Ik denk dat dit het moment is om mijn ultieme droom na te jagen."

Waarom doe je mee aan MasterChef?
"Ik hoor vaak van familie en vrienden dat ik zo goed kan koken en dat ik er iets mee moet doen. Ik wil weten hoe goed ik ben en hoe ver ik mijn eigen grenzen kan oprekken. De afgelopen 7 jaar is er veel gebeurd. Ik zat met mezelf in de knoop."

"Nu sta ik anders in het leven en kijk ik anders naar mezelf en mijn omgeving. Voor mij is nu het allerbelangrijkste dat ik doe waar ik me gelukkig bij voel. Ik denk dat dit het moment is om mijn ultieme droom na te jagen. Ik ben heel gelukkig met het werk dat ik doe en wil dat ook altijd blijven doen, maar wel op een andere manier. Ik wil op een professionele manier met koken bezig zijn. Nu bij MasterChef voel ik dat heel sterk. Ik kan bijna niet begrijpen dat ik het niet eerder gedaan heb."

Wat zou je met koken willen doen?
"Een paar weken geleden hebben we iets gedaan met moleculair koken. Dat was voor mij een feestdag, ik vond het zo fantastisch. Wat ik vooral heel erg mooi vind, is naar zintuigen en intuïtie te kijken. Daar werk ik ook veel mee in mijn trainingen. Je eerste ingeving is vaak juist, maar je kunt ontzettend belazerd worden door allerlei rookgordijntjes die worden opgetrokken. Hetzelfde kun je bereiken met eten. Hoe kun je je zintuigen belazeren en nog steeds een fantastische maaltijd hebben? Dat vind ik ontzettend interessant. Het is moeilijk om heel concreet te benoemen hóé, maar daar wil ik iets mee."

Heb je bij MasterChef al veel geleerd?
"Ja, heel veel. Ik wist al veel, maar ik heb nu met producten leren koken die ik daarvoor nog nooit had aangeraakt. Op een gegeven moment kreeg ik een complete eend voor mijn neus met zijn kop en poten er nog aan en de ingewanden erin. Alain en Peter lieten zien hoe zij er zelf mee koken, Alain klassiek en Peter modern. Daarna moesten we het op onze manier doen. Dat zijn nieuwe dingen. Ik vind het leuk dat mijn spectrum steeds breder wordt."

Had je verwacht dat je bij de laatste drie zou zitten?
"Ik begon best onzeker, want je weet van tevoren niet wat je 'tegenstanders' kunnen. Zeker de eerste twee dagen keek ik vooral hoe zij het deden en hoe hoog hun niveau lag. Toen dacht ik: hier kan ik eigenlijk best aan tippen. Ik zou het stiekem nog best wel eens heel ver kunnen schoppen. Ik hoop het heel erg, want mijn ultieme droom is om MasterChef te winnen. Ik zou het al fantastisch vinden om in de finale te staan."

Hoe heb je het tot nu toe ervaren?
"Als een absolute achtbaan van emoties. Wat vooral heftig is, is dat die emoties elkaar heel snel opvolgen. Het ene moment ben je euforisch omdat je de beste bent, het volgende verdrietig omdat er iemand naar huis moet. Dat is heel raar. Je groeit zo naar elkaar toe. Je hebt geen geschiedenis met elkaar, maar je beleeft samen iets te geks en dat smeedt toch een soort band. Ik realiseer me ook dat die best fragiel is omdat je geen achtergrond met elkaar hebt. Het is echt alleen dit moment en dat is wat ons heel hecht maakt."

Hoe zou je jouw kookstijl omschrijven?
"Ik werk graag met specerijen en kruidencombinaties die voor de doorsnee hobbykok misschien niet zo voor de hand liggen. Ik gebruik heel graag fruit, bijvoorbeeld in sauzen. Je kan heel veel met fruit als je het op de juiste manier behandelt."

 

Reageren