Interview met Claudia Schoemacher over Je ouders in de lik

1 mei 2012 14:46 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In Je ouders In de Lik zorgt Claudia Schoemacher (de vrouw van cosmetisch arts Robert) ervoor dat jongeren eindelijk een goed gesprek ­kunnen voeren met hun gedetineerde ouders.

Waarom ben jij de aangewezen persoon om Je ouders in de lik te presenteren?
„Ik heb zelf een gedetineerde vader gehad. Dat heb ik lang geheim gehouden, maar toen ik het op tv verteld had bij Het Mooiste Meisje van de Klas, voelde ik me bevrijd. Daarna heb ik er een boek over geschreven, maar om echt iets te veranderen, moet je meer mensen bereiken. En dat zou met een televisieprogramma nog beter lukken. Het duurde drie jaar voor justitie toestemming gaf. ”

Waarom is het zo belangrijk dat kinderen in gesprek gaan met hun ge­detineerde ouders?
„Als een ouder in de gevangenis zit, wordt er van twee kanten een toneelstukje opgevoerd. De ouder doet of alles goed is en het kind ook, omdat het niet wil dat vader of moeder zich nog meer zorgen maakt. Ze zijn dus alleen met hun gevoelens en ze schamen zich tegenover anderen. Na de vrijlating kijkt de ouder naar de toekomst en blijft het kind met al die gevoelens zitten. Dat komt er vroeg of laat een keer uit. Bij mij op m’n dertigste toen ik agressief en depressief werd. Ik merk ook dat de kinderen voor het gesprek vaak emotieloos zijn; daarna zie je de ontlading. De erkenning van het verdriet is als balsem op de ziel. ”

Waarom doen de jongeren mee?
„Ze willen de grond plaveien voor degenen die na hen komen en het taboe van detentie afhalen. Ouders willen vaak niet dat hun kind speelt met het kind van iemand die in de gevangenis zit; terwijl zij er niets mee te maken hebben.”

Welke rol speel jij in het geheel?

„Ik fungeer als een brug tussen de ouder en het kind en begeleid het gesprek in de cel. De jongeren hebben mijn privénummer en als ze bellen, vertel ik ze dat de ellende toch echt voorbij zal gaan. Soms zie je dat niet als je zo jong bent. En ik bereid ze voor op het gesprek met de ouders. Dan vertel ik vooral veel over mijn eigen ervaringen, zodat zij weten dat ze praten met iemand die weet waarover ze het heeft. Als je zelf onder schot bent gehouden door een arrestatieteam, is dat toch anders.”  

Zou een dergelijk project jou ­vroeger ook hebben kunnen helpen?
„Daar heb ik heel veel aan gedacht tijdens het maken van dit programma. Had ik vroeger zelf maar een Claudia gehad. Maar ik heb gemerkt dat dit hele project ook helend werkt voor mij.”

Meer over