Interview met de Hoofdpiet, de rechterhand van Sinterklaas

17 November 2012 08:44 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het zijn drukke tijden voor de Hoofdpiet, maar: "Ik heb de op één na mooiste baan van Nederland! Sinterklaas heeft natuurlijk de mooiste, maar ik heb geen enkele ambitie om hem op te volgen."

Wat is precies uw taak?

“Coördinatie, ik hou alle andere Pieten aan het werk. Zelf heb ik genoeg op het dak gestaan, dat laat ik nu aan de andere Pieten over. Ik blijf bij Sint in de buurt en hou hem op de hoogte van wat er zoal in het land gebeurt.”

Is hij een strenge werkgever?

„Nee, dat valt ontzettend mee. Als hij echt streng was geweest, was ik allang gevlogen. Ik heb de afgelopen jaren hier en daar echt wel wat steken laten vallen.”

Hoe oud bent u eigenlijk?

“48, daar ben ik heel eerlijk in. Ik kan nog jaren mee.”

Krijgt u als Piet ook cadeaus van de Sint?

„Het is al een heel groot cadeau om op de pakjesboot te mogen staan bij de intocht en al die vrolijke smoelwerken van de kinderen te mogen aanschouwen. Het ontroert me enorm om te zien hoeveel energie mensen steken in het Sinterklaasfeest. Op de boot heb ik elk jaar weer moeite om mijn tranen binnen te houden. En ik weet dat ik niet de enige ben die daar last van heeft. Verder mogen we naar hartenlust eten van zoete etenswaren als pepernoten en chocoladeletters – al moeten wij Pieten dat met mate doen. Concrete cadeaus krijgen we niet.”

Wordt het niet eens tijd voor modernere outfits?

„Ik ben nu twaalf jaar Hoofdpiet en draag al acht jaar hetzelfde pakje. Dus ja, het wordt tijd voor een nieuwe. Volgende zomer gaan we daarover onderhandelen.”

Wat is het leukste aan uw baan?

„Het leukste aspect vind ik toch de overgave van iedereen die klaarstaat als wij ergens komen. De intocht is daar natuurlijk het mooiste voorbeeld van, maar ook als we op andere plekken in het land zijn geeft iedereen zich volledig over. Niet alleen kinderen tot zeven jaar, maar ook moeders, juffen, vaders en opa’s: allemaal zijn ze bereid om leuke dingen te roepen en liedjes te zingen. Dat heeft iets religieus. We hebben er blijkbaar behoefte aan om ons voor korte tijd gezamenlijk onder te dompelen in iets veiligs, gezelligs en liefs.”

Bent u gelukkig?

„Heel erg gelukkig. Ik heb de op één na mooiste baan van Nederland. Sinterklaas heeft natuurlijk de mooiste, maar ik heb geen enkele ambitie om hem op te volgen. Dat is ook volkomen onmogelijk. Een Piet kan nooit een Sint worden en andersom zal trouwens ook niet meevallen.”

Heeft u een vrouw thuis in Spanje?

„Ja, Pieten zijn ook mensen. Wij hebben ook behoefte aan Pieten van de andere sekse.”

Wat doet u na 5 december?

„Na 5 december gaan we in rook op en volgend jaar november keren we terug. Wat we in de tussentijd doen is een prachtig mysterie dat ik graag in stand wil houden.”

Meer over