Interview met de nieuwe Thomas in Bloedverwanten

Het was even wennen voor de kijkers van Bloedverwanten toen Eelco Smits (34) de rol van het personage Thomas overnam. Maar nu is hij helemaal ingeburgerd.

Was het lastig om Jeroen ­Spitzenberger te vervangen?
„Spannend vooral. Er waren natuurlijk veel fans van Jeroen en Thomas Zwager is een belangrijk perso­nage. ‘Big shoes to fill’, zoals ze in Amerika zeggen. Maar ik vond het fijn om bij een groep te komen die elkaar en mijn rol al kende. Voor mijn gevoel ging het heel gemakkelijk. Ik was binnen de kortste keren een familielid. Boven­dien volgde ik Bloedverwanten al voordat ik wist dat ik deze rol ging spelen. Ik wist dus precies hoe Thomas in elkaar zat en hoe heftig zijn relaties met bijvoorbeeld zijn moeder en zus zijn. ” 

Speel je Thomas precies hetzelfde als Jeroen deed?
„Ik ga niet imiteren; alleen ons postuur is al heel anders. Hij is 1,90 m, ik 1,.75 meter. En ik ben een heel ander mens. Dus al blijft het personage hetzelfde, de invulling is heel anders. En misschien zijn heel veel mensen pas ingehaakt bij seizoen 2. Die mensen hebben Jeroen dan helemaal niet gemist.”

Wat voor type is Thomas volgens jou?
„Hij bekijkt de zaken van een afstand. Alles overkomt hem. Die driehoeksverhouding met z’n halfzus en z’n vriend bijvoorbeeld. En daarna haalt hij z’n collega als huisgenoot binnen en krijgt hij weer een relatie met hem. Ook in het bedrijf gaat hij problemen het liefst uit de weg. In het begin wilde ik me nog wel eens opwinden, maar de regisseur zei dat Thomas dat echt niet doet.”

 Je speelt vooral veel toneel. Is dit je eerste belangrijke tv-rol? 
„Ja, en hiermee word ik meteen in het diepe gegooid. Het mooie aan zo’n grote rol als deze is dat je de tijd krijgt om alles rustig over te doen als je niet tevreden bent. Je kunt een rol echt onderzoeken. En het is leuk om maanden bezig te zijn met dezelfde mensen. Je leert er veel van. Als je, zoals ik, net komt kijken op een set, let je er alleen maar op waarheen je moet lopen en waar het licht en de camera staan. Acteurs als Derek de Lint en Henriëtte Tol voelen dat soort dingen feilloos aan.”

Heb je verder nog grootse plannen?
„Niet voor televisie, maar ik ben in vaste dienst bij Toneelgroep Amsterdam, dus dat gaat altijd door. Dat is een geweldige plek om te werken; ik zou nergens anders willen zijn.”

 

Reageren