Interview met Edwin Fortuyn

Zoals Lola Brood eerder op zoek ging naar vader Herman, onderneemt Edwin Fortuyn nu een wekelijkse zoektocht naar verhalen over zijn in 2002 doodgeschoten oom Pim Fortuyn.

Op 6 mei is het precies tien jaar geleden dat Pim Fortuyn werd doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. In navolging van Lola Brood, die bij de AVRO op zoek ging naar de nalatenschap van haar overleden vader, verdiept Edwin Fortuyn zich nu in het leven van zijn oom.

Mooi leven
In Edwin zoekt Fortuyn reizen Edwin en presentator Art Rooijakkers in de oude Daimler van Pim langs familie, vrienden en bekenden, die vertellen over de man achter de politicus. Edwin: „Ik wil iedereen laten zien dat Pim een heel mooi leven heeft gehad en veel heeft bereikt.”

Geliefd en gehaat
Toen zijn oom werd vermoord, was Edwin 21. „Van zijn jeugd wist ik weinig, net als van zijn tijd in Groningen. Nu blijkt dat hij daar ook al geliefd én gehaat was. Hij kon het mensen knap lastig maken, maar mij viel vooral op dat hij zo’n zorgzaam persoon was.” Het idee dat Pim Fortuyn extreem rechts was, is volgens Edwin faliekante onzin. „Dat was hij niet en is hij nooit geweest. Ook dat blijkt duidelijk uit de documentaire.”

Volkert van der G.
De vraag die de familie Fortuyn blijft kwellen, is waaróm Pim dood moest. Als het aan Edwin ligt, vraagt hij het zelf aan Volkert van der G. „We hebben nooit een reden gekregen voor zijn daad en voor het feit dat hij meteen naar het ultieme middel greep.” Het verzoek voor een interview ligt er; het is alleen nog onduidelijk of Van der G. wil meewerken.

Edwin zoekt Fortuyn, donderdag 21.35, Ned. 3

Reageren