Interview met Jack van Gelder en Wilfred Genee

Wilfred Genee en Jack van Gelder zijn verwikkeld in een strijd om de kijkcijfers. Voorlopig trekt VI Oranje aan het langste eind. Maar wat vinden ze er zelf van?

Standplaats
Jack van Gelder:
„Voor mij was het een vereiste om dichtbij het Nederlands elftal te zitten. Dat is nu ook weer zo. Zij zitten in hun afgesloten hotel in Krakau en wij 100 meter ernaast op een dakterras. We zijn dagelijks bij de training en de persconferenties.”

Wilfred Genee: „René van der Gijp logeert in de presidential suite in het Kurhaus in Den Haag, ik ga met m’n hoogzwangere vrouw en dochter in een hotel in de buurt zitten. Nee, het is niet jammer dat we niet in Polen of Oekraïne zijn. Je krijgt tegenwoordig geen speler meer te spreken. Bij het WK zat NOS Voetbal in Afrika, maar ze hadden net zo goed op een parkeerterrein in Diemen kunnen zitten. Je kreeg niks mee van de voetbalsfeer.”

 De Concurrent
Jack van Gelder:
„We maken twee heel verschillende programma’s. Zij zeggen dat ze Koffietijd voor mannen maken, wij zitten meer op het voetbal. Dat kan heel goed naast elkaar.”

Wilfred Genee: Studio Sportzomer is een goed gemaakt programma. Het ziet er keurig uit, met een goeie presentator, maar het is niet mijn stijl. Ik zou het anders doen. Voetbal is geen wetenschap, en zo benaderen wij het dan ook niet. Voetbal is amusement. Ja, ik kijk altijd naar Studio Voetbal, dat is m’n werk.”

Kijkcijfers
Jack van Gelder:
VI Oranje is kansloos op wedstrijdavonden, op andere avonden zullen we qua kijkcijfers tegen elkaar moeten strijden. Prima. Ik denk dat we allebei uiteindelijk heel tevreden zullen zijn. Maar twee jaar geleden wonnen wij nog heel dik.”

Wilfred Genee: „Het is geen wedstrijd. En wij kunnen het ook niet winnen. De NOS heeft de wedstrijden en de interviews, die beelden mogen wij pas veel later uitzenden. Maar vorige keer zag je dat mensen na een half uur overschakelen naar ons programma.”

Lachen
Jack van Gelder: „Johan Derksen zegt dat lachen verboden is bij de NOS, maar dat is echt onzin. Oké, er mag bij ons wel meer gelachen worden, maar dan moet het wel ergens over gaan. Zij hebben weleens teksten waarvan ik denk: moet dat nou? Maar ze gedijen er goed bij.”

Wilfred Genee: „Ik had er twee jaar geleden een hard hoofd in. We moesten elke avond drie uur volpraten over voetbal. Kansloos. Toen ben ik het maar over andere dingen gaan hebben. Daar reageerden de mannen aan tafel goed op en zo werd VI ineens breed amusement.”

Oranje
Jack van Gelder: „Van Denemarken gaan we winnen, anders kun je je koffers bijna wel pakken. Duitsland is net zo bang voor ons als wij voor hen en Portugal is een rotland. Op de een of andere manier weten de Portugezen ons altijd te provoceren. Maar elk land vreest een ploeg met spelers als Sneijder, Van der Vaart, Huntelaar, Robben en Van Persie.”

Wilfred Genee: „Ik maak me ernstig zorgen. Ik hou het op een gelijkspel tegen de Denen, een gelijkspel tegen de Duitsers en daarna winnen we eindelijk een van de Portugezen en zijn we alsnog door. Ik heb al tegen Bert van Marwijk gezegd: 'Doe ons een lol en kom die poule door, anders zitten we nog twee weken voor lul in het Kurhaus.' Dan wil niemand horen dat Nederland helemaal Oranje is.” 

Dit artikel verscheen eerder in Televizier nr. 22Reageren