Interview: Michiel de Zeeuw

21 Juni 2011 08:05 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Dat een soapie een carrièreswitch maakt, is niets nieuws. Integendeel. Toch heeft Michiel de Zeeuw (33) een totaal andere richting gekozen dan de meesten van zijn acteercollega’s. Hij speelde drie jaar lang de rol van Tim d’Harencourt in de SBS 6-soap Goudkust om vervolgens op te duiken als interieurspecialist in TV makelaar. In Welcome home gaat hij, na vijf jaar studie, nog een stapje verder. Zes vragen aan Michiel.


Van soapie tot interieurarchitect. Hoe is dat zo gekomen?
"Acteren is nooit mijn doel of grote passie geweest. Ik ging een keer met een vriendin mee naar de Theaterschool en voor ik het wist, had ik me ingeschreven bij een castingbureau en kreeg ik de rol in Goudkust aangeboden. Ik wilde destijds graag tuinarchitect worden, maar heb in overleg met mijn ouders gekozen voor het acteren. Studeren kon altijd nog. Na Goudkust kwam ik bij Jan des Bouvrie terecht en daarna heb ik de vijfjarige opleiding tot interieurarchitect gevolgd. Intussen werkte ik al voor TV makelaar."

Helpt je acteerverleden?
"Veel camera- en regie-ervaring maakt het makkelijker. Maar het produceren vind ik het allerleukst. Volledig verantwoordelijk zijn voor het huis, de verbouwing en het interieur. Van a tot z. Ik doe namelijk veel meer dan alleen stylen. Ik mis het acteren niet. Misschien doe ik dat ooit nog een keer als gebbetje met wat andere ex-soapacteurs of zo."

Is Welcome Home Extreme make over goes Dutch?
"In Amerika is vrijwel alles houtskeletbouw. Dat gaat plat en er wordt een heel nieuw huis gebouwd.Hier in Nederland kan dat niet. Toch kunnen we veel dromen realiseren en gezinnen een nieuwe start geven. De onderliggende verhalen zijn heftig, maar we schakelen snel naar het optimisme: het maken van een warm thuis. We willen geen programma vol ellende."

Grootste uitdaging?
"De tijd. Soms zijn de plafonds nog nat als ik een spotje ophang of moeten de plinten nog afgekit worden als er een vloerkleed wordt neergelegd. Ik moet telkens de juiste inschattingmaken van wat ik nodig heb aan materiaal. Tijd om te wisselen is er bijna niet.”

Waarin ben je erg goed?
"Ik heb een sterk vermogen te visualiseren. Met kleurkeuzes vergis ik me bijvoorbeeld bijna nooit. Ik ben in staat de wensen van de mensen uit te voeren. Daarbij houd ik rekening met de gebruiken. Waar wordt tv gekeken? Koffie gedronken? Maar ook met smaak. Landelijk? Kleurrijk? Het resultaat is iedere keer een schot in de roos."

Welke dromen heb je nog?
"Een eigen tv-programma over wonen en lifestyle van duur Italiaanse design tot Leen Bakker en het uitbouwen van mijn eigen bedrijf tot een instituut voor lekker wonen en leven."

Meer over