Interview: Olivia Williams

De KRO trapt vanavond de Detectivemaand af met het gloednieuwe Case sensitive. De spannende serie draait om rechercheur Charlie Zailer, die onder mysterieuze omstandigheden is overgeplaatst van een stedelijk naar een landelijk district. Ze lost moorden op en bijt zich in deze aflevering vast in de zaak Geraldine Bretherick: zij is met haar dochtertje dood gevonden in de badkamer. Is het moord, zelfmoord of een combinatie daarvan? Een gesprek met hoofdrolspeelster Olivia Williams (43).


Wat maakt Case sensitive anders dan de gemiddelde detectiveserie?

"Onze regisseur Charles Martin wilde per se geen standaardwhodunnit- detective maken. Hij wilde juist een interessante, mooi gefilmde thriller waarbij je als kijker ook de zaak kunt oplossen. Daarin is hij, wat mij betreft, geweldig geslaagd."
Wat vind je zo boeiend aan detective Charlie Zailer?
"Dat mijn personage de hoofdrol heeft natuurlijk, haha. Nee, zonder dollen, ik viel direct voor Charlie. Ze is op professioneel vlak enorm slim en capabel, maar in haar privéleven heeft ze, net als iedereen, volop twijfels en tekortkomingen. Die tegenstelling maakt haar menselijk en dat is heel leuk om te spelen."

Noem eens een van Charlies tekortkomingen?
"Tijdens haar welkomstfeestje wordt ze zo dronken dat ze met een van haar collega’s zoent… Uitgerekend de collega met wie ze op de zaak wordt gezet. Dus dat zorgt al direct voor de nodige ongemakkelijke situaties."

Heb je nog inspiratiebronnen voor Charlie?
"Ik denk dat we allemaal het niveau van Helen Mirren proberen na te streven in de detective Prime suspect. Alles klopte aan die serie.”

Hoe heb je jezelf op deze rol voorbereid?
"Ik kreeg gelukkig de kans een aantal vrouwelijke inspecteurs te ontmoeten en met hen te praten over het werk dat ze doen in wat toch nog steeds een echte mannenwereld is."

Wat viel je het meest op?
"Het valt niet mee om je vrouwelijkheid en je menselijkheid te behouden wanneer je jezelf elke dag in de geest van criminelen moet verplaatsen. Deze serie laat op briljante wijze zien hoe het is om vandaag de dag als vrouw bij de politie te werken."

Reageren