Interview | Owen Schumacher over Nep!

Tussen twee seizoenen van Koefnoen in maakt Owen Schumacher (45) zijn eigen programma bij de NTR: Nep!. Vijf vragen aan Owen.

Is dit de echte Owen Schumacher of de nepperd?
„Haha, de echte! In het afgelopen seizoen Koefnoen zag je ook al vaker de echte Owen en Paul Groot. Het is af en toe goed om de afzender te laten zien. Paul deed dat met een nog grotere tegenzin dan ik. Het is vaak lekker om je achter een rol te verschuilen, maar met dit nieuwe programma zie je mij zoals ik echt ben.” 

Wat gaan we zien?
„Ik ga op zoek naar alles wat nep is in de wereld om ons heen. Van de grootste kunstvervalsingen tot de olympische sportvrouwen die geen vrouwen waren. Wat is er nog echt? En waarom is dat voor ons zo belangrijk? In zes afleveringen zoek ik antwoorden. Met humor, maar zonder grapdwang.” 

Wat is de link met jou?
„Ik spaar al een jaar of twintig verhalen over vervalsers, oplichters en allerlei dingen die niet zijn wat ze lijken. Mijn stiefvader was kunsthandelaar en kwam op een dag thuis met een schilderij van Soutine. De vraag was of dit echt was. Dat zou enorm veel verschil maken in waarde, terwijl het schilderij even mooi bleef. Dat fascineerde me. Tijdens mijn studie rechten richtte ik me op auteursrecht en intellectueel eigendomsrecht. Een programma maken en mensen spreken die alles weten over mijn interesse, is als een droom die uitkomt.” 

Je grote doorbraak met Koefnoen kwam door niet echt te zijn…
„Er zijn wel parallellen. Voor de serie sprak ik met John Myatt, een bekende Engelse kunstvervalser. Hij vindt het heerlijk om de identiteit van een andere kunstenaar aan te nemen en niet binnen de lijntjes te hoeven kleuren. Schaamteloos de jas van iemand anders aantrekken en niet je genuanceerde zelf hoeven zijn: dat geeft een gevoel van vrijheid.” 

Had de AVRO geen interesse?
„Ik weet zeker dat dit programma bij de AVRO past, ook vanwege het programma van Tijl Beckand over klassieke muziek. Helaas was er geen ruimte in het schema. De NTR geloofde direct in het concept en ging het avontuur met me aan. De omroep zag gelukkig in dat ik meer ben dan een grappenmaker met een pruik op. Ik heb nog zes andere thema’s in de aanbieding, dus serie 2 wil ik ook nog graag maken!”

Nep! reportage 21.20 l Ned. 3

Dit artikel is verschenen in Televizier 16

Reageren