Interview: Peter Lute (MasterChef)

In MasterChef beoordeelt chef-kok Peter Lute amateurkoks op hun kookkunsten. Als hij niet op de buis is, runt hij het succesvolle restaurant LUTE, waar hij grootse ambities mee heeft.

Waarom heb je ja gezegd tegen MasterChef? Wilde je graag op tv?
„Ik wil geen tv-kok zijn; dat past niet bij me. Als ik was gevraagd voor Life 4 You, had ik dat niet gedaan. Maar ik wil wél over het ambacht praten en jonge mensen iets leren. Ik ben niet op tv om mezelf te bewijzen; ik sta er om de kijker te laten zien hoe het ook kan. Afbekken werkt niet; je moet mensen eerst enthousiasmeren en ze mee nemen in het ontdekken van het ambacht. Dat lukt juist door te laten zien wat je allemaal kunt bereiken met amateurkoks.”

Chef-kok Alain Caron en jij jureren nu met z’n tweeën. Is er nog meer anders dan in het vorige seizoen?
„Het wordt steeds beter. Ik vond het eerste jaar al fantastisch, maar als ik zie wat we dit jaar doen, zijn we echt een stap verder. Ik denk dat de kijker ook ziet dat het nog beter is geworden. Het is niet te vergelijken met de vorige keer. Dit seizoen zitten er heel andere opdrachten en karakters bij. Het leuke is dat je wel dezelfde lijnen ziet. Ook nu valt er weer een aantal favorieten genadeloos door de mand en worden we aangenaam verrast door kandidaten van wie we minder verwachtten.”

Wat moet een MasterChef volgens jou in huis hebben?
„Mentaliteit, inzet en karakter zijn belangrijker dan waren warenkennis. Iedereen kan leren koken; je moet het alleen echt willen. Het gaat erom wat je ervoor opgeeft en wat je ervoor terugkrijgt.”

Heb je het gevoel dat Nederland culinairder wordt?
„Ik zie de kookcultuur in Nederland wel veranderen. Mannen durven eindelijk de keuken in. Dat zie je eerst in de professionele keuken. Daar zijn we de Fransen al voorbij gestoven; het niveau is ontzettend hoog. Thuis gaat dat ook gebeuren: eten wordt meer onderdeel van het leven. Bij ons ontbreekt het natuurlijk aan die culinaire historie die een land als Frankrijk wel heeft, maar we zijn bezig met een mooie inhaalslag.”

Jullie werken voor MasterChef veel met sterrenkoks. Zelf run je een restaurant in Ouderkerk aan de Amstel. Heb je ook sterrenambities?
„Veel gasten denken dat we al een ster hebben. Sterrenzaken kijken naar wat wij bij LUTE doen. Ik heb zelf in zulke zaken gewerkt en weet heel goed waar ik mee bezig ben. Een ster is een kwestie van tijd. Het team is er nu aan toe. Maar als het gebeurt, moet het wel op mijn manier gebeuren. Ik zou niets aan mijn zaak veranderen voor een ster.”

Meer over:

Reageren