Interview | Renée Soutendijk in 'Moordvrouw'

Een van Nederlands grootste filmsterren speelt de rol van de plichtsgetrouwe korpschef Carla Vreeswijk in de politieserie ‘Moordvrouw’. Renée Soutendijk (54) over haar nieuwe baan.

Heb je veel plezier gehad bij de opnames?
„Het was een feestje om met deze mensen te werken, voor en achter de camera. De werkdruk was wel hoog. We hadden zestig dagen om tien afleveringen op te nemen. Dat betekent dat iedereen heel goed voorbereid naar de set moet komen, want veel tijd om te repeteren is er niet. Maar ik heb het gevoel dat die druk de serie ten goede is gekomen.”

Waarom zag je het zitten in Moordvrouw?
„Ik vond het een leuk idee; zeker Moordvrouw onderscheidt zich van andere politieseries. Je hebt iedere aflevering een misdrijf dat opgelost moet worden, vaak een race tegen de klok. Dat zorgt voor snelheid, maar daarnaast heeft elk personage zijn persoonlijke geschiedenis, die hem of haar parten speelt tijdens het werk. Vaak is het zo in politie series dat de gastrollen interessanter zijn dan de vaste mensen. Dat gaat in dit geval niet op: ieder krijgt een eigen aflevering. Ik hoop echt dat we met z’n zessen door mogen gaan.”

Wendy van Dijk is in eerste instantie presentatrice; had je daardoor geen twijfels over haar acteercapaciteiten?
„Nee, absoluut niet. Wendy is een multitalent. Ik weet niet hoe ze het allemaal combineert, maar alles wat ze doet, gebeurt met volledige inzet. Ze heeft zoveel talenten; ze doet het fantastisch. Groot respect!” 

Kun je wat over je personage Carla Vreeswijk vertellen?
„Carla leeft voor haar vak. Ze is iemand die respect afdwingt door zich volledig in te zetten en ze verwacht dat ook van de rest. Ik heb in Leeuwarden met een vrouwelijke korpschef meegelopen en heb veel waardering gekregen voor mensen in die positie. Dit werk vergt veel van iemand en beïnvloedt in zekere mate je leven. Een korpschef is manager van een groot bedrijf. Je moet overzicht houden, leiding kunnen geven en delegeren." 

Vind je het niet jammer dat Carla de hele tijd op kantoor zit?
„Soms mag Carla wel buiten spelen en gelukkig heb ik al meerdere keren met een pistool mogen rondrennen in andere series en films. Dus ik vind de verdeling wel prima zo." 

 

Reageren