Interview: The Good Wife Julianna Margulies is niet meer braaf

19 oktober 2013 14:30 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Alicia Florrick begon in The good Wife als een goede moeder voor haar kinderen. In dit vierde seizoen is de advocate niet meer zo braaf.

Toen Julianna Margulies (47) een aanbod van 27 miljoen ­dollar afwees om nog twee jaar zuster Carol in ER te spelen, verklaarde iedereen haar voor gek. Waarom stoppen? In de jaren erna kreeg de actrice alleen maar verpleegster- en doktersrollen aan­geboden. Ze was blijkbaar zo overtuigend geweest als zuster dat iedereen vond dat ze in een ziekenhuis thuishoorde.

Nu heeft Julianna met The Good Wife een nieuwe hitserie te pakken. Inmiddels is ze zo’n geloofwaardige advocate dat haar waarschijnlijk hetzelfde lot wacht als die serie ooit stopt.

Van brave vrouw tot gehaaide advocate

Vier seizoenen zijn er inmiddels gemaakt van The Good Wife, waarin Julianna advocate Alicia Florrick speelt. Deze vrouw werd bedonderd door haar vreemdgaande echtgenoot ­Peter en bouwde sindsdien een bloeiende carrière op bij advocatenkantoor Lockhart/Gardner.

Alicia groeide uit van een bescheiden, brave vrouw tot een gehaaide advocate. Die ontwikkeling kan Julianna alleen maar toejuichen. "Alicia heeft zich gerealiseerd dat het niet altijd loont om braaf te zijn. Soms moet je onaardig en hard zijn, zeker als advocate. Als je een cliënt bijstaat die schuldig is, is het jouw werk diegene vrij te krijgen. Maar het belangrijkste aan Alicia vind ik dat ze zichzelf en haar kinderen kan onderhouden. Ze hoeft nooit meer afhankelijk te zijn van een man. Vroeger liet ze alle belangrijke beslissingen door haar echtgenoot nemen, nu staat ze zelf aan het roer.”

Lijk je op Alicia?

"Ze is precies het tegenover­gestelde van wie ik ben, dat maakt haar zo interessant voor mij. De kleren, de schoenen, het haar, de make-up en haar karakter: Alicia is alles wat ik niet ben. De grootste uitdaging vind ik dat ze zo stoïcijns is. Haar stiltes zeggen meer dan woorden, daarom doe ik altijd erg m’n best op die stiltes. Wat ik geweldig vind aan Alicia is dat ze altijd alle kanten van een zaak bekijkt voor ze ­reageert. Ik wou dat ik zelf meer zo was. Ik ben veel ­impulsiever.”

Op welke manier bedoel je dat?

"Ik heb een mooi voorbeeld: ik probeerde laatst met een vriendin een taxi aan te houden. Een taxi minderde vaart, maar toen hij zag dat we kinderen bij ons hadden, scheurde hij weer weg. Toen heb ik ’m nageschreeuwd dat hij een enorme liones.sh was. Heel hard. ­Naderhand kon ik niet geloven dat ik dat had gedaan in het bijzijn van m’n vriendin en twee kleine kinderen. Maar ik was zó boos. Alicia zou dat nooit doen, zij had kalmpjes zijn nummerbord genoteerd en een klacht ingediend.”

Over kinderen gesproken, je hebt een zoontje van 5, maar je riep altijd dat je geen kinderen wilde.

"Klopt. Ik vond kinderen wel leuk, maar had ze liever niet in mijn huis. Tot ik mijn huidige echtgenoot ontmoette. Hij was de eerste man van wie ik me kon voorstellen dat ik mijn hele leven bij hem zou blijven. Anderhalf jaar later, op m’n 41ste, zijn we getrouwd. Ik was toen 7 maanden zwanger.”

Bevalt het moederschap?

"Ik durf best te zeggen dat ik een droomleven heb. Ik heb een geweldige man, een gezond, mooi, lief kind en een droombaan. En dan woon ik ook nog eens in de mooiste stad van de wereld, New York.”

Je wilt toch niet zeggen dat alles perfect is in jouw leven?

"Nee, natuurlijk niet. Ik ben heel hard voor mezelf, ik heb veel stress en ben altijd moe. En ik maak me zorgen over de hoeveelheid uren die ik maak op m’n werk. Als je 14 uur per dag op de set staat, dan zie je je gezin niet zo vaak. Maar ik heb geleerd om hulp te accepteren en als ik te veel stress heb, ga ik sporten. Je moet ook een beetje gevoel voor humor ­hebben. Laatst zei ik nog tegen m’n zoontje: ‘Als ik altijd maar thuis zou zijn, zou je me vast haten.’"

Het nieuwe seizoen van The Good Wife zie je om 21.50 uur op Net5.

Meer over