Interview | Weijers Ontweekt

In zijn eerste televisieprogramma Weijers Ontweekt neemt cabaretier Guido Weijers het opmerkelijkste nieuws van de week onder de loep. Op geheel eigen wijze, dat spreekt voor zich.

Wat gaan we zien?
„Dat hangt van de week af, maar het worden extreem veel verschillende soorten tv. Ik doe stand-up voor een livepubliek in de studio, ik maak filmpjes, doe interviews, een spelletje en ik ga de straat op. En dat dan in Guido-stijl, dus geen blad voor de mond. Het is niet alleen maar lachen geblazen; het wordt een mix, net zoals ik in het theater doe. Ik vind iets van wat er gebeurt; dat is mede de reden dat ik ben overgestapt naar de Publieke Omroep. Maar niet alles heeft inhoud. Ik wil wel dat mensen met frisse moed de week in gaan.”

Wat ga je doen als er niks gebeurt in een week?
„Dat dacht het NOS Journaal waarschijnlijk ook toen het ooit begon: als er maar nieuws is. Dat lukt tot nu toe aardig, dus ik ben er ook niet bang voor.”

Je bent een gevierd cabaretier. Waarom wilde je op tv?
„De KRO vroeg of ik het wilde en ik vind het leuk om alles uit te proberen. Als het maar nieuw is. Als iemand me had voorgesteld om de Mount Everest te gaan beklimmen, had ik daar ook ja tegen gezegd. Nee, m’n theaterfans hoeven niet te vrezen, volgend jaar september ga ik weer toeren met een nieuwe show.”
 
Is het niet gek om dit jaar geen oudejaarshow te maken?
„Ja! Het is een prachtig jaar met Talitha van Son, Bin Laden, Khaddafi, Griekenland, Steve Jobs en natuurlijk de bruiloft van Jan Smit. De hele wereld staat in de fik, dus af en toe kriebelt het wel. Youp heeft geluk dit jaar.”

Naar wie ga je kijken op zaterdag 31 december, Naar Youp van ’t Hek of Beau van Erven Dorens?
„Ik vier oudejaarsavond met vrienden, dus ik kijk geen tv. Maar je vraag is natuurlijk achterhaald, want er bestaat zoiets als Uitzending gemist en dus kijk ik Beau en Youp sowieso allebei terug. En op 1 januari is er weer een Weijers Ontweekt, dus dan kan ik alsnog een miniconference houden.”

Reageren