Interview | Winston Gerschtanowitz over Let's Get Married

Gezellig, een show met bruidsparen. En Winston Gerschtanowitz trouwt de stellen ook nog hoogstpersoonlijk op tv. Let’s Get Married, de nieuwe zaterdagavondshow van RTL 4, doet oude tijden herleven. Winston: "Trouwen gaat gepaard met zo veel emoties, dat het wel mooie tv móet opleveren!"

Op 7 mei 2005 daalde het laatste bruidje de Love Letters-trap af, op weg naar de hoofdprijs: haar eigen bruiloft met Nederlandse tv-kijkers als getuigen, aangemoedigd door Linda de Mol. Winston Gerschtanowitz wil dat spektakel terugbrengen met het door hemzelf bedachte Let’s Get Married, en tot zijn eigen verbazing hadden ook bijzonder veel toekomstige bruidsparen zin om mee te doen.

30 bij 30

Het begon te kriebelen bij Winston toen hij zijn vriendin Renate Verbaan in 2009 op grootse wijzegrootse wijze ten huwelijk vroeg. Toen zij in New York was voor haar werk, huurde hij op Times Square een scherm van 30 m. bij 30 m. en liet er een foto van hem­zelf en Renate op zetten, met de tekst ‘Lieve schat, wil je met me trouwen?’. Knappe vrouw die daaraan weerstand kan bieden.

Vrouwending

Renate niet, en dus volgde het jaar erop een bruiloftsweekend dat Winston beschouwt als ‘het mooiste weekend uit mijn leven’. En dat had hij niet zien aankomen. „Ik dacht altijd dat trouwen een vrouwending was, maar als je erin zit, is het zo vreselijk leuk. Al die mensen om je heen die je dierbaar zijn. En om Renate zo blij te zien, was ook werelds.”

Hoogste tijd

Alle enthousiaste reacties die volgden op het aanzoek en de bruiloft brachten hem op het idee voor Let’s Get Married. „Ik ben in het dagelijks leven altijd bezig met ideeën voor televisie. Trouwen gaat gepaard met zo veel emoties, dat het wel mooie televisie móet opleveren. Daarbij willen mensen ook meer gezelligheid op televisie. Al met al de hoogste tijd voor een nieuw programma met aanzoeken en een bruiloft.”

Geloof

De baas van RTL 4 overtuigen dat Nederland hierop zat te wachten, kostte de nodige overredingskracht. „Hij zag het in het begin niet zitten, maar ik bleef ermee komen, zo zeker was ik van mijn idee.” Winston baseerde die zekerheid niet alleen op gevoel, hij deed ook wat onderzoek. „Per jaar trouwen in Nederland meer dan 70.000 stellen. Inclusief alle gasten ­betekent dat er jaarlijks ­miljoenen mensen iets te maken hebben met een bruiloft.” Allemaal potentiële kijkers.

In de studio

De enige vraag was of bruidsparen anno 2011 nog wel zin zouden hebben hun huwelijksplechtigheid in een koude studio mee te maken. Wel dus. „We kregen duizend aanmeldingen en al die mensen vonden dat juist geweldig. En we gaan onze best voor ze doen. Een rode loper, er komen kandelaars uit het plafond naar beneden, het wordt een beetje kerk-achtig. Eén druk op de knop en de hele studio verandert naar een intieme, sfeervolle setting. ” De slagroom op de bruidstaart is dat Winston zelf de stellen in de echt verbindt. Hij werd speciaal voor Let’s Get Married benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Spelletjes

De paren moeten er wel wat voor over hebben voor ze elkaar het ja-woord kunnen geven. Alles begint met een spectaculair huwelijksaanzoek dat buiten de studio is opgenomen, daarna krijgen de verliefde stellen een hele rits spellen voor hun kiezen. Die winnen is echter nog niet genoeg: het studiopubliek beslist mee over het lot van de toekomstige bruid en bruidegom, door te stemmen op het stel dat het het sympathiekst vindt. „Kunnen en gunnen”, dat zijn de twee elementen waar het om draait, zegt Winston.

Gigantische taarten

Het meest opgetogen is de presentator over het decor. „We hebben twee gigantische taarten gebouwd waarop tien familieleden en vrienden van het bruidspaar staan. Na elke ronde nemen we van een van hen afscheid op een nogal brute manier: ze donderen met een gigantische vaart door een valluik de taart in. Dat is vreselijk lachen."

Emotie

"Maar er zitten ook emotionele momenten in de show. Zo worden ouders via een brief bedankt voor hun goede zorgen. Ook daarop worden de ­paren weer beoordeeld, maar het is wel een mooi moment. Als we dat eenmaal gehad hebben, sluiten we toch weer af met een lach. Bam! daar verdwijnt weer een oom in de taart.”

Hoge druk

Let’s Get Married wordt bij RTL 4 uitgezonden op zaterdagavond, en dus wordt er van Winston verwacht dat hij heel veel kijkers trekt. Hij moet zijn concurrentie op de andere netten vermorzelen. Van die wetenschap slaapt de presentator geen minuut minder. „Natuurlijk voel ik druk, maar ik maak me geen zorgen omdat ik weet dat ik het kan. Als je in de Champions League wilt spelen, weet je dat je goede tegen­standers krijgt. Anders moet  je lekker in de amateurklasse 3 blijven voetballen.”

Trouwen op tv

Huwelijksshows scoren vaak goed in Nederland, maar niet altijd! De opvallendste drie:
Ron’s Honeymoon Quiz (1987-1996), met het door Ron Brandsteder gezongen nummer Engelen Bestaan Niet, de Toren van Pisa en bruidsparen die in een reuzenkom met tomatensoep vallen.
Love Letters (1990-2005), met mooie huwelijksaanzoeken, de kus die precies 30 seconden moet duren en de bruiloft met duiven.
Million Dollar Wedding (2008) van Wendy van Dijk op het anders zo succesvolle RTL 4 bewees dat een trouwshow geen garantie is voor succes. Stellen moesten een jury overtuigen van hun verliefdheid, maar ‘Idols voor bruidsparen’ overtuigde niet.

Reageren