Interview | Xander de Buisonje over de finale van 'Kroonjuwelen'

11 mei 2012 10:49 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In de finale van De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen wordt bekend welk lied het meeste voor de Nederlandse popmuziek heeft betekend. Presentator Xander de Buisonjé vertelt.

Welk nummer is wat jou betreft het ultieme kroonjuweel?
„Er zijn zo veel nummers die ik goed vind. Ramses Shaffy was zijn tijd ver vooruit met prachtige nummers als Laat me, Sammy en Zing, vecht, huil, bid.... Ik vind Zij maakt het verschil van De Poema’s heel mooi, maar ook Dochters van Marco Borsato, Papa van Stef Bos en De eenzame fietser van Boudewijn de Groot.”

Jouw muziek kwam niet veel voorbij.
„Klopt. In het programma ben ik al behoorlijk aanwezig. Ik presenteer en ik zing veel tijdens de ­spellen; dat is meer dan genoeg. Ik vind het bovendien vreselijk als ik in de kroeg sta met vrienden en de kroegbaas vindt het leuk om een plaat van me te draaien. Vroeger kroop ik dan onder de bar; nu laat ik het van me afglijden. Laatst was ik in een snookercentrum en werd er ineens Blijf bij mij gedraaid. ”

Het afgelopen jaar heb je programma’s gepresenteerd bij de NCRV, Tros en nu SBS 6. Kun je niet kiezen?
„Het gaat mij om het programma. Ik lig nergens vast en ben vrij te kiezen wat ik wil. Muziek ligt dicht bij me en ik heb De Vrienden van Amstel Live! in Ahoy ook gepresenteerd. Dit ligt in het verlengde daarvan. Vooral de combinatie muziek en presenteren is mooi. Zo kan ik op presenteervlak flink wat vlieguren maken, want het is een vak op zich. Met een coach bereid ik me goed voor. Ik hoef ook niet te kiezen tussen zingen of presenteren. Ik ga voor 100 % zanger en voor 100 % presentator.”

En hoe gaat het met de muziek?
„Mijn eerste Engelstalige single, Life!, is net uit en in september verschijnt het nieuwe album. Muzikaal iets heel anders, omdat ik tot nu toe alleen in het Nederlands heb gezongen. Vroeger schreef ik juist in het Engels; Afscheid was eerst een Engels lied. Het kwam toch in het Nederlands uit en voor je het weet ben je dan een Nederlandstalige zanger.”

Finalisten De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen

Edsilia Rombley - Zeg me dat het niet zo is (Frank Boeijen Groep)
Charly Luske - Bloed, zweet en tranen (André Hazes)
Syb van der Ploeg - Radar love (Golden Earring)
Guus Meeuwis - Het dorp (Wim Sonneveld)
Danny de Munk - Een beetje verliefd (André Hazes)
Anita Meyer - Margherita (Marco Borsato)
Ellen ten Damme - Venus (Shocking Blue)
Gerard Joling - Laat me (Ramses Shaffy)
Ben Saunders - Rain down on me (Kane)
Jeroen van der Boom  Ik kan het niet alleen (De Dijk)
Jamai - Michel (Anouk)
Henk Westbroek - Over de muur (Klein orkest)

Dit interview staat ook in Televizier 18 / 2012

Meer over