Interview | Youp van 't Hek

Voor de zesde keer blikt Youp van ’t Hek (57) terug op  het jaar met een conference. Wat heeft de cabaretier in 2011 op televisie geraakt en wat niet?

Waarvoor bleef je in 2011 wakker?
„Voor de beelden van de revolutie op het Tahrirplein in Egypte. Het was mooi en ontroerend om te zien hoe de opstand zich ontwikkelde en de mensen zich uiteindelijk wisten te bevrijden. Ik denk dat de televisiebeelden daar ook bij hebben geholpen.”

Heb je net als vijf miljoen andere Nederlanders ook zo genoten van Boer Zoekt Vrouw?
„Nee. Het is knap gemaakt en ik denk dat het goed inspeelt op de hunkering van veel kijkers naar een bepaald soort romantiek, maar mij interesseert het niet. Ik kijk zelden voor de gezelligheid naar televisie. Een uitzondering is Het Familiediner. Daar moet ik soms heel hard om lachen, hoewel het eigenlijk ook heel ranzig is om familieruzies te gebruiken als kijkcijfermateriaal. Dat gevoel heb ik ook bij De Rijdende Rechter, maar het is wel lollig om naar een burenruzie te kijken om een overhangende tak.”

Welke nieuwsbeelden hebben je het meest geschokt?
„Van de tsunami in Japan. Daarbij kijk ik met dezelfde radeloosheid naar tv als iedereen. Het is vreselijk om te zien hoe alles en iedereen wordt meegesleurd. Maar we leven in een beeldcultuur en ik kijk dan toch alles. ”

Waar heb je je dit jaar het meest over opgewonden?
„Over alles wat zich heeft afgespeeld rond Mauro. Ik vond het verschrikkelijk om te zien hoe een kind wordt geslachtofferd voor een politieke mening. Schrijnend was staatssecretaris Henk Bleker aan tafel tegenover Mauro bij Pauw & Witteman, waarbij hij zichzelf voor schut zette door de jongen uit te nodigen voor een voetbalwedstrijd in plaats van hem te steunen.”

Om welk satirisch programma heb je het hardst gelachen?
„De parodie op Ik Hou Van Holland in de laatste aflevering van Koefnoen, met een team van CDA-Kamerleden, was jaloersmakend goed. Zowel Linda de Mol als de politici werden compleet gefileerd. Heel knap. Als je iemand persifleert, moet je niet alleen zijn blik en stem te pakken hebben, maar met goede teksten ook de angel eruit halen. Dat is in deze Koefnoen heel goed gelukt.”

Reageren