Is Ellen DeGeneres de nieuwe Oprah? - Achtergrond

26 oktober 2012 15:23 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De acteercarrière van Ellen DeGeneres was voorbij toen ze uit de kast kwam. Maar tijden veranderen. Nu heeft Ellen (54) de populairste talkshow van heel Amerika. 

In april 1997 stond Ellen DeGeneres op de cover van het blad Time met de begeleidende tekst ‘Yep, I’m gay’. Op het moment dat Ellen na jaren geheimhouding uit de kast komt, heeft ze haar eigen zeer succesvolle comedyserie genaamd Ellen.

Geschrapt

Op de coming-out van haar personage in de serie stemmen 42 miljoen Amerikanen af. Maar daarna wil bijna niemand meer kijken naar een comedy over een lesbienne op zoek naar de liefde. Een jaar later wordt Ellen geschrapt. Ellens carrière lijkt voorbij. 

Talkshow

Vijf jaar later, in 2004, krijgt DeGeneres de kans aan de slag te gaan met de talkshow The Ellen DeGeneres Show. Daarin komt haar oude beroep als stand-up comédienne goed van pas. Ze vertelt wat grappen, ontvangt bekende Amerikanen, danst iedere aflevering een gek dansje en wordt langzaam maar zeker steeds populairder.

Goede interviewer

Na het afscheid van Oprah Winfrey is Ellen nu de koningin van de talkshow in Amerika. En dat is hard werken, zo vertelde ze in een interview met diezelfde Oprah Winfrey. „ Het is veel werk om iedere dag grappig te zijn. Het is uitdagend en het is het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan. Maar het is ook wat het beste bij me past. Hoe ontspannener ik ben, hoe zelfverzekerder. En hoe meer ik alles kan zeggen wat ik wil, hoe beter. Ik maak me er ook geen zorgen over of ik wel een goede interviewer ben. Al praat ik soms met mensen van wie ik denk: ‘Oh alsjeblieft, zeg eens iets interessants.’ Maar over het algemeen weet ik bijna zeker dat als ik zelfvertrouwen heb, mensen de show leuker vinden.” 

Barack & Michelle Obama

En mensen vinden Ellen behoorlijk leuk; zo leuk dat elke beroemdheid bij haar op de bank komt zitten en zich laat verleiden tot een dansje (Barack Obama, Madonna, John Travolta, Drew Barrymore en vele anderen) en zelfs om zich op te drukken (Michelle Obama). Een andere terugkerende grap bij Ellen is dat ze haar gasten vreselijk laat schrikken. Terwijl ze rustig aan het keuvelen zijn op de bank, worden de gasten plotseling op de rug getikt door iemand met een gorillapak of een eng masker.

Ideetje

Of Ellen verschanst zichzelf in de badkamer van de kleedkamer van de bekende gast en schreeuwt keihard wanneer deze nietsvermoedend binnenkomt. Actrice Julia Roberts bekende later zelfs dat ze van schrik in haar broek had geplast na zo’n geintje. Ideetje voor in Pauw & Witteman misschien?

Meer over