James Randi vs. Uri Geller

James Randi heeft het niet zo op paranormaal begaafde mensen. Althans, mensen die beweren dat ze dit zijn terwijl ze niet met overtuigend bewijs over de brug kunnen komen. Char Margolis en Derek Ogilvie zijn volgens deze Amerikaanse scepticus bijvoorbeeld niet te vertrouwen, maar mentalist Uri Geller moet het al veel langer ontgelden.

Volgens James, die verschillende boeken over Uri Geller heeft geschreven, neemt de IsraĆ«lische mentalist het niet zo nauw met de werkelijkheid. Uri’s bovennatuurlijke gaven zouden in werkelijkheid pure illusie zijn en de wereldberoemde lepelact (hij buigt zonder enige zichtbare moeite gloednieuwe lepels doormidden) niets meer dan een ordinaire goocheltruc.

Lepelact
De scepticus zegt in zijn boek Good intentions hierover het volgende: “Uri Geller beweert met zijn magische krachten lepels te kunnen verbuigen. Als dat zo is, heeft hij wel de meest moeilijke manier uitgezocht om dit te doen.” In onderstaande video legt James onder meer uit hoe de lepelact volgens hem in zijn werk gaat:


Geen valsspeler
Voor Uri Geller is deze kritiek natuurlijk niet nieuw. De IsraĆ«lische mentalist beseft heel goed dat hij nooit iedereen (en al helemaal niet sceptici als james Randi) van zijn gave zal kunnen overtuigen. Maar dat deert hem allerminst. “Er zullen altijd sceptici zijn die mij niet geloven, maar ik ben gestopt te proberen hen toch te overtuigen. Ik kan met absolute zekerheid zeggen dat ik nooit vals speel. Ik ben geen goochelaar.”

Magneetje
Of je het eens bent met James of gelooft in Uri mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar na de nodige research moeten wij toegeven dat Uri Geller – in ieder geval in onderstaande video – overduidelijk een magneetje gebruikt om een rad aan het draaien te krijgen. Uri Geller: werkelijkheid of illusie? In dit specifieke geval vrezen wij het laatste, maar oordeel vooral zelf!


Bezoek voor meer info James Randi’s website

Reageren