Jamie Oliver maakt Amerika dun

Tv-kok Jamie Oliver wil de ongezondste stad in Amerika gezonder maken. Dat lijkt bij voorbaat een onmogelijke klus. 

Als ontbijt een stuk pizza en bij de lunch kipnuggets; het is de normaalste zaak van de wereld voor schoolkinderen in Huntington, de ongezondste stad van Amerika. Vers gemaakte broodjes en vers fruit laten de kinderen massaal staan. Reden voor tv-kok Jamie Oliver om een kijkje te nemen in Huntington.

Overleden aan obesitas

Obesitas is hier aan de orde van de dag. Als Jamie een boek krijgt met foto’s van kinderen die zijn overleden aan overgewicht, is het voor hem overduidelijk dat er iets moet gebeuren. ,,Ik ben hier om een voedselrevolutie te ontketenen. De grootste die Amerika ooit heeft gezien,” vertelt hij in Jamie's food revolution.

Verse kip

Maar de inwoners van de stad vinden niet dat ze verkeerd bezig zijn. De lunchjuffrouw op school snapt niet wat Jamie komt doen. Zelfs als Jamie een kijkje in de vriezer neemt en laat zien dat de aanwezige producten allesbehalve vers zijn, ontkent ze. Toch wil hij niet opgeven en kookt hij een dag in de schoolkeuken. De kinderen mogen vervolgens kiezen of ze voor zijn gezonde maaltijd gaan, of voor de pizza. Maar de verse kip die hij voor ze maakt, laten velen links liggen. Ze verkiezen pizza boven zijn eten. Gaat Jamies missie wel slagen? 

Rechtszaak

Jamies lobby om schoolmaaltijden gezonder te maken, kreeg nog een staartje. In een van de uitzendingen noemt hij een bepaald vleesproduct dat is gemaakt van restjes rundvlees, steevast ‘roze slijm’. Als reactie daarop hebben veel scholen in Amerika besloten het product niet langer op het menu te zetten, waardoor de vleeswerkingsfabriek in kwestie, 750 mensen moest ontslaan. Bruce Smith, een ex-werknemer van die vleesverwerkingsfabriek, klaagt Jamie aan omdat hij nu werkloos is. De rechtszaak is nog niet voorgekomen.
  

Reageren