Jay Leno met pensioen?

62-jarige Jay Leno trekt met The Tonight Show een te oud publiek voor NBC en mag waarschijnlijk met pensioen. De populaire Jimmy Fallon is zijn vervanger.

De zender NBC wil verjongen en Leno past niet meer in het nieuwe plaatje. De leeftijd van de gemiddelde kijker is 58 jaar en dat is voor NBC de reden om Leno’s miljoenencontract niet te verlengen. Concurrent ABC bewees al eerder dat je met een jonge host, jonger publiek aantrekt. Jimmy Kimmel (46) weet week na week veel jongeren aan de buis te kluisteren.

Niet de eerste keer

En dat betekent dus waarschijnlijk het einde voor Jay Leno. Het zou niet de eerste keer dat Jay Leno het veld moest ruimen. In 2009 werd hij om dezelfde reden vervangen door Conan O’Brien. Een grote fout want de kijkcijfers kelderden dramatisch. Leno werd weer teruggehaald en O’Brien vertrok naar een kleinere zender. Het is te hopen voor NBC dat het vervangen van Leno nu wel goed uitpakt.

Jimmy Fallon

Jimmy Fallon (38) presenteert nu de show Late Night With Jimmy Fallon, dat na Jay Leno wordt uitgezonden. De show van Fallon is momenteel zelfs populairder. Dus het idee om Jay Leno plaats te laten maken is op het eerste gezicht niet eens zo een slecht idee.

Kijkcijferoorlog

Jay Leno begon 21 jaar geleden als presentator van The Tonight Show, hij volgde Johnny Carson op in 1992. Iedereen dacht toen dat David Letterman, die ondertussen al 31 jaar in het vak zit, Carson op zou gaan volgen. Dit gebeurde niet en David Letterman verruilde NBC in 1993 voor CBS. Sindsdien presenteert hij op hetzelfde tijdstip The Late Show With David Letterman. Tussen de 2 shows woedt al jaren een ware kijkcijferoorlog. Die oorlog werd steeds gewonnen door Leno, maar ondertussen neemt Letterman de overhand.

NBC

Met NBC zelf gaat het niet erg goed, nieuwe programma’s slaan zelden aan en het kijkerspubliek veroudert. Het enige programma dat wekelijks in de kijkcijfertop belandt is Nederlands trots The Voice.

Reageren