Je eigen tv-avond op YouTube?

2 december 2009 15:34 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Stel je voor: een website waar je voor een klein bedrag de laatste aflevering van je favoriete serie legaal kunt kijken. Geen gedoe met downloaden, niet meer hoeven wachten op dvd's en nooit meer een aflevering missen omdat je toevallig even niet voor de buis kunt zitten. Videowebsite YouTube droomt ervan, en is in onderhandeling met de Amerikaanse tv-industrie om het waar te maken.

YouTube zou niets liever willen dan een nieuw betaalmodel introduceren voor series.

Ouderwets downloaden
Nu is het, in de VS, voor sommige programma's mogelijk om een aflevering tegen betaling op je computer te downloaden. Die kan vervolgens ongelimiteerd bekeken worden.

Volgens YouTube is dat ouderwets. Het grootste deel van de 'computerkijkers' zou een aflevering namelijk maar één keer willen kijken. Downloaden is dan omslachtig en duur, en dus wil YouTube het liefst dat topseries voortaan online te bekijken zijn.

Snelle topkwaliteit
De kijker betaalt één keer een klein bedrag en kan dan de aflevering naar keuze één keer bekijken. Wie de aflevering écht wil hebben, kan hem dan altijd voor een groter bedrag alsnog downloaden. En wie dat niet wil, klikt vrolijk verder.

Topseries
YouTube al lang bezig met voorbereidingen voor deze ontwikkeling. Voor gebruikers van de site is het al mogelijk om filmpjes in de hoogste kwaliteit (HD) in te laden en te bekijken.

Met die techniek zouden echter ook series als Lost, Grey's anatomy, Bones en meer in perfecte kwaliteit gewoon achter de computer te bekijken kunnen zijn. En verwarringen over welk seizoen van House je zit te kijken, zouden er ook niet meer zijn.

Sceptische tv-makers
De tv-industrie in Amerika ziet er nu nog niets in, zo blijkt. Zij houden het liefst vast aan het duurdere model waarbij iemand de hele aflevering op zijn of haar computer downloadt en dán bekijkt, tegen hogere kosten.

Schaap over de dam
YouTube geeft niet op. Er is alleen één kink in de kabel: de eerste tv-maker moet beslissen om aan de proef mee te werken. Maar áls dat werkt, is het in de toekomst misschien mogelijk om je perfecte tv-avond helemaal zelf samen te stellen, gewoon vanaf je computer.

Nederland
Of en hoe dit systeem, als het er komt, in Nederland gaat werken is nog niet helemaal duidelijk. In Nederland zijn er slechts experimenten geweest. Zo bood Bol.com een tijdlang topseries streaming aan. Dat was een succes. En de VPRO bood de serie Dexter aan via UitzendingGemist.nl. Ook dat was een succes.

Ook kunnen Nederlandse interentters op Amerikaanse sites sommige series wel bekijken, maar dat kan niet altijd als de website kan 'zien' dat de internetter niet uit de Verenigde Staten komt. Bovendien: Nederlandse series zijn op zulke sites niet te vinden.

Dus of Gooische vrouwen straks ook op YouTube te bekijken is, blijft nog even afwachten… maar de eerste stappen zijn gezet.

Meer over