Jeroen Spitzenbergen over Telefilm Flikken Maastricht

30 April 2012 13:27 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Jeroen Spitzenberger (36) kende Flikken Maastricht niet, maar wel de regisseur van de Flikken-film, Pieter van Rijn. Het script van De Overloper maakte Jeroen direct enthousiast.

Heb je ter voorbereiding op de film nog naar een aflevering van Flikken Maastricht gekeken?
„Nee, ik heb geen dvd-box gekeken. De Overloper vormt dan wel een brug tussen het vijfde en zesde seizoen van de serie, maar het is een op zichzelf staande film. Als je de serie niet kent, kun je de film toch prima volgen.”

De film trok eind januari al ruim 1,6 miljoen kijkers. Nu weer? 
Flikken Maastricht heeft een enorm grote aanhang. Dat bleek ook tijdens de voorvertoning in januari in Tuschinski. De Amsterdamse bioscoop was afgeladen met fans. Die belangstelling heeft me wel positief verrast. Of er weer zo veel mensen gaan kijken, weet ik niet. Kijkcijfers zeggen mij ook weinig. Soms kijken er ontzettend veel mensen naar flauwekul. Het gaat mij om de kwaliteit.”

Waarom zei je ‘ja’ tegen de rol van Peer Walraven?
„Ik hou van dit soort films: de thrillerachtige spanning, een complex verhaal. De film gaat over de gespannen relatie tussen het Openbaar Ministerie en de mensen op de vloer, het justitiële apparaat. Sommige mensen komen vrij vanwege vormfouten. Is dat toeval of is er sprake van een patroon? Mijn personage Peer is een hoge pief bij het OM. De vraag is of hij zo zuiver op de graat is als hij lijkt.”

Wat is jouw beste scène uit de film?
„Dan moet ik natuurlijk geen plots verraden… De scènes in het huis van Peer, als hij inmiddels een affaire met Eva (Angela Schijf) heeft, zijn me wel goed bevallen. Daar zitten enkele belangrijke momenten in, bijvoorbeeld als Eva informatie op het spoor is. Dat waren spannende scènes om te spelen. Ze raken niet alleen de personages, maar ook het grotere belang. Angela vond die scènes ook fijn om te spelen.”

Zou je deel willen uitmaken van de vaste cast van Flikken Maastricht?
„Stel dat dat zou kunnen, dan zou ik het waarschijnlijk niet doen. Ad hoc werken vind ik zelf heel fijn. Ik verbind me niet snel aan lang­lopende series. Ik kijk altijd naar de rol: wat vind ik erin en wat heb ik te spelen? Ik wil graag mogelijkheden zien. Voor Peer Walraven werd ik eenmalig als pion ingeschoven. Maar de romance tussen Eva en Peer in de film had wel gevolgen voor de serie.”

Meer over