Johan Cruijff Schaal: FC Twente - Ajax

FC Twente - Ajax kan bijna net zo goed worden omschreven als Luuk tegen Siem. Luuk speelt voor de Tukkers, Siem bij de Amsterdammers.

De broertjes De Jong hebben een soortgelijk seizoen achter de rug. Luuk kreeg een steeds belangrijkere rol bij Twente, voor Siem was datzelfde lot weggelegd bij Ajax.

Iconen
Siem won de nationale beker, Luuk werd landskampioen. Eigenlijk is het enige verschil dat FC Twente veel spelers is kwijtgeraakt, terwijl Ajax juist spelers binnenhaalt.

Zo is het zeer waarschijnlijk dat AZ'er Mounir El Hamdaoui en oud-Ajacieden Mido en Daniël de Ridder volgend jaar in Amsterdamse dienst spelen, terwijl Twente iconen als Kenneth Perez, Blaise N'Kufo, Miroslav Stoch en zelfs trainer Steve McClaren kwijtraakte.

Strafschop
De strijd om de Johan Cruijff Schaal is er bijna altijd een om in te lijsten. Nog nooit in de geschiedenis van het toernooi (dat voor 1996 de Supercup heette) eindigde een wedstrijd in 0-0. Slechts één keer was een verlenging noodzakelijk: in 1995 stond het na 90 minuten 1-1 tussen Ajax en Feyenoord, waarna Patrick Kluivert een strafschop benutte en Ajax de beker mee naar huis kon nemen.

Het was niet de enige keer dat Ajax als winnaar uit de strijd kwam. De Amsterdammers wonnen de beker maar liefst zeven keer, een keer minder dan recordhouder PSV. FC Twente mocht de Johan Cruijff Schaal nog nooit omhoog houden. Wordt het de achtste voor Ajax, of de eerste voor Twente? We gaan het zien.

Reageren