John: 'RTL overtrad reclameregels'

Veel mensen vinden het vervelend: het reclameblok dat je favoriete programma's onderbreekt. Bij de commerciële omroepen kun je er echter niet omheen.

Gelukkig voor de consument zijn er wel regels voor het uitzenden van reclame. Zo staat in de Mediawet dat het reclameblok in totaal maximaal twaalf minuten per uur mag duren.

RTL Nederland
Volgens insiders heeft RTL Nederland zich niet aan dit maximum gehouden. De zendergroep zou structureel de maximaal toegestane hoeveelheid reclame met een of twee minuten per uur hebben verlengd. Dit gebeurde vooral in de primetime-blokken in de jaren 2006 en 2007.

Extra reclamegeld
Met die 'illegale' een of twee minuten extra zou RTL tientallen miljoenen euro's verdiend hebben, zo meldt vakblad Adformatie. De zaak kwam aan het licht door de arbitrage die John de Mol tegen de huidige en voormalige RTL-top heeft aangespannen.

Misleid
Toen in 2007 de stekker uit Talpa was getrokken, werd het kanaal overgenomen door RTL. John de Mol vindt dat hij destijds is misleid in de winstverwachtingen van het tv-concern. Vlak na de overname kwam RTL namelijk met aanzienlijk slechtere cijfers dan was voorspeld.

Luxemburg
RTL heeft nooit problemen ondervonden van de extra reclamezendtijd, omdat de roots van het bedrijf in Luxemburg liggen. Daardoor valt RTL niet onder de Nederlandse, maar de Luxemburgse Mediawet. Daar kennen ze geen boetesysteem zoals we dat in Nederland hebben. In dat land is het wel mogelijk dat een zender hierdoor haar uitzendlicentie kwijtraakt.

Reageren